8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Iohannis va cere la Consiliul European monitorizarea fluxului de migranți pe...

Preşedintele Iohannis va cere la Consiliul European monitorizarea fluxului de migranți pe Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, a anunțat Administrația Prezidențială.

Temele discutate vor include procesul de Brexit, viitorul Uniunii Europene, migraţia, agenda digitală a Uniunii, securitatea şi apărarea, relaţiile dintre UE şi Turcia, precum și dosarul nord-coreean.

La Bruxelles va avea loc și o sesiune în format UE27 dedicată discuţiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, în privinţa migraţiei, preşedintele României va sublinia importanţa monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Klaus Iohannis va sublinia că implementarea Declaraţiei UE-Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.

Referitor la agenda digitală, şeful statului va susţine necesitatea ca Piaţa Unică Digitală să devină deplin funcţională cât mai repede posibil. În plus, preşedintele Iohannis va sublinia că securitatea cibernetică este un element determinant pentru buna funcţionare a acestei pieţe.

În ceea ce priveşte politica europeană de apărare, preşedintele României va informa membrii Consiliului European cu privire la decizia ţării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

Cu privire la relaţiile externe, Klaus Iohannis va evidenţia importanţa relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Turcia, statul turc fiind un partener strategic al Uniunii şi un aliat NATO, cu rol relevant în zona Mării Negre.

De asemenea, şeful statului se va referi la evoluţiile din dosarul nord-coreean care generează îngrijorare, reprezentând o ameninţare gravă la adresa securităţii globale. Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că România susţine eforturile comunităţii internaţionale pentru soluţionarea pe cale paşnică a crizei din Peninsula Coreeană şi că obiectivul major este denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a peninsulei coreene.

Cu prilejul reuniunii Consiliului European, preşedintele României va participa la Summitul Partidului Popular European (PPE) şi va avea întâlniri cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă