Președintele Donald Trump continuă să amenințe Coreea de Nord: Soluțiile militare sunt pregătite de utilizare. Rusia, care îl sprijină pe dictatorul Kim Jong-un, intervine: Suntem foarte îngrijorați. Washington și Seul nu renunță la exercițiile militare comune în regiune

de Mihai Diac, Roxana Petre , 11 august 2017 - stire actualizata la ora 23:15, 11 august 2017
Președintele Donald Trump continuă să amenințe Coreea de Nord: Soluțiile militare sunt pregătite de utilizare. Rusia, care îl sprijină pe dictatorul Kim Jong-un, intervine: Suntem foarte îngrijorați. Washington și Seul nu renunță la exercițiile militare comune în regiune

UPDATE 23.10: Statele Unite şi Coreea de Sud vor efectua exerciţii militare masive, care erau programate pentru jumătatea lunii august, în pofida amplificării tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord, potrivit unor oficiali sud-coreeni, citați de The Guardian, informează Mediafax.

Exerciţiile militare masive, de tip maritim, terestru şi aerian, se vor desfăşura în Coreea de Sud în intervalul 21-31 august. Manevrele militare, care erau programate, intervin pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari între Statele Unite şi Coreea de Nord.

21.30: Donald Trump intenţionează să îşi întrerupă concediul şi să revină la Casa Albă luni, afirmă surse oficiale citate de site-ul Politico.com, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, președintele american a anunțat „un concediu de lucru” de 17 zile.  Potrivit programului oficial, Donald Trump ar urma să se afle de duminică seară la New York, unde va avea câteva „întâlniri interne".

Nu este clar de ce Donald Trump merge la Casa Albă în timpul concediului de vară.

 

20.50: Departamentul pentru Securitate Internă din Guam a publicat o fişă informativă, în care îi învață pe locuitori cum să se pregătească pentru un eventual atac nuclear, dacă amenințările Phenianului se vor concretiza, potrivit CNN.

Astfel, cetățenii sunt sfătuiți să facă  o listă cu adăposturi din beton din apropierea locuinţei, a locului de muncă sau a şcolii, să nu se uitei la bila de foc, întrucât i-ar putea poate orbi sau să stea întinşi pe pământ şi să își acopere capul.

„Atunci când este posibil, faceţi un duş cu mult săpun şi apă... nu frecaţi şi nu zgâriaţi pielea. Nu folosiţi un balsam de păr, pentru că va lega substanţele radioactive de păr”, îndeamnă autoritățile regionale.18.20: Rusia este foarte îngrijorată din cauza conflictului dintre Statele Unite și Coreea de Nord, care prezintă „riscuri foarte ridicate”, a declarat, vineri, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, potrivit AFP și Reuters, informează Agerpres.

 „Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luând în considerare retorica utilizată. Există amenințări directe de folosire a forței. Din acest motiv, firește, suntem foarte îngrijorați'', a declarat Lavrov, cu prilejul unui forum al studenților.

El a amintit că Rusia și China au propus de mai multe ori un dublu „moratoriu'' pentru dezamorsarea crizei, care să includă încetarea testelor nucleare și balistice nord-coreene și, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA și Coreii de Sud.

Cu toate acestea, Lavrov a precizat că Statele Unite se opun  acestui plan, precizând că „testele nucleare și lansările de rachete ale Coreii de Nord sunt interzise printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectată în mod obligatoriu, în timp ce exercițiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodată prin nimic''/

În opinia diplomatului rus, „cel care trebuie să facă primul un pas pentru a se îndepărta de linia periculoasă este cel care este mai puternic și mai inteligent''.

Reacția Germaniei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, că se opune oricărei „soluții militare'' față de Coreea de Nord și a criticat actuala escaladare a declarațiilor între Phenian și președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP, informează Agerpres.

„Nu văd soluție militară în acest conflict. Germania va participa într-o manieră intensă la posibilitățile de soluționare nemilitare, dar consider escaladarea verbală ca un răspuns greșit'', a declarat ea, în cursul unei conferințe de presă la Berlin, întrebată despre ultima postare pe Twitter a președintelui Donald Trump, care a anunțat că opțiunile militare americane sunt „definitivate'' și „pregătite pentru a fi folosite''.Președintele Donald Trump a transmis, vineri, un nou avertisment către regimul comunist de la Phenian, afirmând într-o postare pe Twitter că Statele Unite și-au definitivat opțiunile militare și sunt pregătită să le folosească în ipoteza unui act necugetat al Coreei de Nord, informează Agerpres.

„Soluțiile militare sunt acum stabilite, disponibile și pregătite de utilizare în cazul în care Coreea de Nord acționează în mod necugetat. Sper că Kim Jong-Un va alege o altă cale'', a scris Trump pe Twitter.

Cu o zi înainte, secretarul american al apărării, Jim Mattis, a anunțat că Statele Unite sunt pregătite să contracareze orice amenințare din partea Phenianului.Anterior, regimul nord-coreean a amenințat cu un atac asupra insulei Guam, un avanpost strategic al SUA la circa 3.500 de kilometri de Coreea de Nord.

În ultima sa declarație despre Coreea de Nord de dinaintea acestei postări pe Twitter, Donald Trump a spus că aceasta trebuie să fie „foarte, foarte neliniștită" dacă chiar se gândește la un atac asupra SUA sau aliaților săi.


Autorităţile regionale au luat măsuri speciale pentru avertizarea populaţiei de pe Insula americană Guam, în contextul în care o rachetă lansată din Coreea de Nord ar ajunge în doar 14 minute pe acest teritoriu american situat în Oceanul Pacific, informează Mediafax.

„În cazul în care Coreea de Nord ar lansa o rachetă spre Insula Guam, aceasta ar ajunge în 14 minute. Instituţia noastră va fi înştiinţată imediat de armată şi va utiliza toate formele de comunicaţie pentru a transmite mesajul publicului. În cazul în care vor fi auzite sirenele, oamenii trebuie să urmărească imediat anunţurile făcute la radio şi televiziune", a declarat joi Jeann Gaminde, purtătorul de cuvânt al Departamentului regional pentru Securitate.

 Aproximativ 7.000 de militari sunt staţionaţi în bazele americane de pe Insula Guam. De asemenea, pe insulă sunt elemente antibalistice ale Terminalului de apărare de mare altitudine (THAAD). Japonia a anunţat că poate doborî o eventuală rachetă lansată de Coreea de Nord spre Insula Guam. 


 

 

 

Comentarii

 • Alexis

  12 august 2017 8:18

  Daca Corea trimite rachete spre Guam China va ramine neutral si America se va razbuna, fiind sfirsitul dictatorului. Nu cred ca se va intimpla. Solutia propusa de rusi e eleganta America renunta la exercitiile militare cu Coreea de Sud. Trump ameninta dar America are institutii care nu dau voie presedintelui sa duca tara in razboi.

  raspunde comentariului
 • costica

  11 august 2017 22:35

  Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  11 august 2017 21:56

  Statele Unite ale Arianusului sunt pregătite să-i franjureze kurcubeul lui Little Kim, evident doar dacă nu alege o altă cale de ieșire din colțul de pedeapsă, s-ar putea oare cățăra și el cu gâtul pe o funie ca Saddam?

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  11 august 2017 18:46

  Ne aflam doar la un pas de al Treilea Razboi Mondial ! Pima data a fost Cuba, acum Corea de Nord !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design