Președintele Ciprului cere ajutor pentru reunificarea insulei

de Avram Eliza , 12 februarie 2016 - stire actualizata la ora 10:08, 12 februarie 2016
Foto: balkaneu.com

Preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, le-a cerut, joi, compatrioților săi, să îl sprijine în vederea reunificării insulei, sub egida Națiunilor Unite, relatează AFP, conform Agerpres

Luând cuvântul în parlament, Anastasiades a estimat că a sosit timpul pentru cele două comunităţi - greacă şi turcă - să creadă că pacea este singura opţiune pentru reunificarea insulei, dar a recunoscut că dificultăţile persistă în negocierile cu ciprioţii turci. 

''Cu toate că o soluţie la problema cipriotă interesează comunitatea internaţională, Uniunea Europeană şi Turcia din diverse motive, cel care trebuie să fie cel mai interesat este poporul cipriot. Contează puţin diferenţele noastre ideologice, dezacordurile noastre, ceea ce nu trebuie să ne divizeze este viziunea noastră comună privind o ţară liberă şi reunificată'', a adăugat el. 

Ciprul este divizat de la invadarea în 1974 de către armata Turciei a părţii de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat naţionalistă ce viza unirea cu Grecia şi care a provocat nelinişte în rândul minorităţii turcofone din insulă. 

După numeroase eşecuri, speranţele de a se ajunge la un acord de pace au crescut de când preşedintele Republicii Cipru (sud, partea greacă a insulei), Nicos Anastasiades, şi omologul său din autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN, în nord, recunoscută doar de Ankara), Mustafa Akinci, şi-au reluat în mai 2015 negocierile sub egida ONU. Ei şi-au exprimat recent speranţa că se va ajunge în 2016 la un acord privind reunificarea insulei. În cursul unui referendum în 2004, ciprioţii greci au respins un plan al ONU de reunificare a insulei. 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design