Preşedintele Boliviei acuză "CIA că l-a persecutat, torturat și asasinat" pe Che Guevara

de Iulia Iancu , 05 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 23:26, 05 octombrie 2017
Preşedintele Boliviei acuză "CIA că l-a persecutat, torturat și asasinat" pe Che Guevara

Președintele bolivian, Evo Morales, a acuzat CIA că l-a "persecutat, torturat și asasinat" pe Ernesto "Che" Guevara, în 1967 în Bolivia, în prima din cele cinci zile de manifestări în memoria fostului luptător de gherilă, la 50 de ani după moartea acestuia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Povestea este clară. CIA l-a persecutat, torturat și asasinat" pe Che Guevara. Forțele armate au acționat, subordonate Statelor Unite la decizia (președintelui din acea perioadă, Rene) Barrientos", a scris pe Twitter președintele socialist. 

 

Revoluționarul argentinian a fost prins la 9 octombrie 1967 de armata din Bolivia, unde sosise cu 11 luni mai devreme împreună cu circa 50 de luptători de gherilă. A doua zi, el a fost executat de un soldat bolivian, la ordinele superiorilor săi.

În Bolivia au început joi ceremoniile în memoria lui Che Guevara, prevăzute până luni, 9 octombrie, care includ evenimente culturale, politice și gastronomice în localitatea Vallegrande (sud-est), unde au fost găsite resturile revoluționarului.

Potrivit președintelui Evo Morales, principala ceremonie va avea loc la 9 octombrie, în Vallegrande. Vor fi prezenți vicepreședinții cubanez și venezuelean, "cei patru copii ai lui 'Che' și unii dintre frații lui", precum și reprezentanți ai unor organizații sociale din Argentina și Peru, a adăugat șeful statului bolivian.

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  08 octombrie 2017 20:09

  Ernesto Guevara a fost prins de CIA. Era ranit si numai putea lupta. Agentul CIA Felix Rodriguez l-a arestat si a comunicat centralei CIA din Virginia ca prizonierul este ranit si poate fi transportat oriunde ordona superiorii. Profesoara din Vallegrande l-a rugat pe Felix Rodriguez sa ii permita sa hraneasca si panseze prizonierul. Felix Rodriguez i-a permis cu toate ca i-a atras atentia ca fosrte probabil superiorii lui din Virginia vor ordona uciderea prizonierului. E inuman a raspuns profesoara, nu puteti ucide prizonierul ranit. Profesoara i-a pansat rana lui Ernesto si i-a gatit o supa. Ernesto a mancat tot, nu mai mancase de multe zile. Centrala CIA din Virginia i-a raspuns lui Felix Rodriguez pe telefonul special cifrat cu mesajul cod 600 care Rodriguez stia ca inseamna uciderea prizonierului. Ernesto a murit demn. "A spus. Trage lashule vei ucide un om dar cauza noastra va dainui." Profesoara l-a plans. Felix Rodriguez i-a spus ca ii e rushine de ce a facut dar e militar si a trebuit sa execute ordinul. Biserica din Vallegrande se numeste si azi "San Ernesto". Felix Rodriguez a imbatranit si a fost dat afara din CIA. A orbit si in Florida nu avea asigurari medicale asa ca s-a intors in Cuba unde fusese nascut. Dr. Aleida Guevara fiica lui Ernesto care a fost si el medic l-a operat pe Felix Rodriguez de cataracta evident pe gratis ca asa e in Cuba si acum el vede bine portretele celui pe care l-a ucis afishate peste tot in Cuba.

  raspunde comentariului
 • Mihaita

  06 octombrie 2017 6:42

  Dacă fatza aia e a președintelui Boliviei, se explica.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design