8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Boliviei acuză "CIA că l-a persecutat, torturat și asasinat" pe Che...

Preşedintele Boliviei acuză “CIA că l-a persecutat, torturat și asasinat” pe Che Guevara

Președintele bolivian, Evo Morales, a acuzat CIA că l-a "persecutat, torturat și asasinat" pe Ernesto "Che" Guevara, în 1967 în Bolivia, în prima din cele cinci zile de manifestări în memoria fostului luptător de gherilă, la 50 de ani după moartea acestuia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Povestea este clară. CIA l-a persecutat, torturat și asasinat" pe Che Guevara. Forțele armate au acționat, subordonate Statelor Unite la decizia (președintelui din acea perioadă, Rene) Barrientos", a scris pe Twitter președintele socialist. 

 

Revoluționarul argentinian a fost prins la 9 octombrie 1967 de armata din Bolivia, unde sosise cu 11 luni mai devreme împreună cu circa 50 de luptători de gherilă. A doua zi, el a fost executat de un soldat bolivian, la ordinele superiorilor săi.

În Bolivia au început joi ceremoniile în memoria lui Che Guevara, prevăzute până luni, 9 octombrie, care includ evenimente culturale, politice și gastronomice în localitatea Vallegrande (sud-est), unde au fost găsite resturile revoluționarului.

Potrivit președintelui Evo Morales, principala ceremonie va avea loc la 9 octombrie, în Vallegrande. Vor fi prezenți vicepreședinții cubanez și venezuelean, "cei patru copii ai lui 'Che' și unii dintre frații lui", precum și reprezentanți ai unor organizații sociale din Argentina și Peru, a adăugat șeful statului bolivian.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă