Presă: Vladimir Putin a avut afaceri în domeniul nuclear pe teritorul SUA, în timpul administrației Obama

de Mihai Diac , 17 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 22:50, 17 octombrie 2017
Vladimir Putin

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) prezentase dovezi privind ilegalităţi comise de apropiaţi ai liderului rus Vladimir Putin înainte ca Administraţia Barack Obama să aprobe, în 2010, un acord controversat prin care Rusia primea acces la zăcăminte de uraniu din SUA, scrie publicaţia The Hill citată de Mediafax.

Înainte ca Administraţia Barack Obama să aprobe în 2010 un acord controversat care a oferit Moscovei control asupra unor largi cantităţi de uraniu american, FBI adunase dovezi substanţiale că oficiali din industria de profil rusă erau implicaţi în acte de corupţie, extorsiune şi spălare de bani menite să dezvolte afacerile lui Vladimir Putin, în acel moment prim-ministru al Rusiei, în domeniul energiei atomice pe teritoriul Statelor Unite, arată documente guvernamentale dezvăluite marţi.

Agenţii federali americani au colaborat cu un angajat american din domeniul industriei nucleare ruse pentru a avea acces la registre contabile, pentru a face înregistrări în secret şi a intercepta emailuri. Datele au fost obţinute în anul 2009 şi arătau că Moscova oferise mită administratorilor unei firme americane specializată în transportarea de uraniu.

De asemenea, un martor susţine că oficiali ruşi au transferat milioane de dolari în Statele Unite, banii ajungând la Fundaţia de caritate a fostului preşedinte Bill Clinton în timpul mandatului de secretar de Stat al lui Hillary Clinton, care ar fi intervenit, potrivit unor surse citate de publicaţia The Hill, pentru obţinerea unei decizii favorabile de către Moscova.

"În loc de a decide formularea de acuzaţii în 2010, Departamentul Justiţiei a continuat investigarea cazului încă patru ani, lăsând practic în beznă publicul american şi Congresul în legătură cu acte de corupţie ruse în industria nucleară din SUA, într-o perioadă în care Administraţia Obama a luat două decizii majore în avantajul ambiţiilor comerciale ale lui Vladimir Putin în domeniul nuclear comercial", notează publicaţia The Hill.

Prima decizie a fost luată în octombrie 2010, atunci când Departamentul de Stat şi agenţii guvernamentale americane din cadrul Comisiei pentru investiţii străine au aprobat vânzarea unor acţiuni ale companiei miniere canadiene Uranium One grupului atomic rus Rosatom, oferind Moscovei controlul asupra a peste 20% din zăcămintele de uraniu din SUA.

În campania electorală din 2016, candidatul la preşedinţie republican Donald Trump, actualul preşedinte al SUA, a folosit acest subiect, dar echipa lui Hillary Clinton a dat asigurări că aceasta nu a intervenit deloc în acest caz în timp ce era secretar de Stat.

În anul 2011, Administraţia Barack Obama a aprobat ca firma Tenex, filiala Rosatom, să vândă uraniu de uz civil centralelor nucleare americane în cadrul unui parteneriat cu grupul United States Enrichment Corp. Până atunci, Tenex putea vinde doar uraniu reprocesat după recuperarea materialului din procesul de distrugere a armamentului atomic sovietic.

"Ruşii au compromis de mai multe ori administratori din industria nucleară americană prin acţiuni de extorsiune, iar aceste probleme au generat preocupări legitime în domeniul siguranţei naţionale. Dar niciuna dintre aceste dovezi nu a fost dezvăluită public înainte ca Administraţia Obama să ia aceste decizii", a declarat sub protecţia anonimatului, pentru publicaţia The Hill, un oficial care a lucrat la acest caz.

Aceste decizii ale Administraţiei Barack Obama au fost surse de controverse politice începând din 2015. Reprezentanţii Administraţiei Barack Obama, precum şi Hillary şi Bill Clinton au justificat acţiunile, insistând că nu au existat dovezi că oficiali ruşi sau donatori de fonduri au comis ilegalităţi şi că nu existau raţiuni de securitate pentru blocarea contractelor.

 

Loading...

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  19 octombrie 2017 20:21

  Articol mincinos care isi bazeaza dez-informarea pe prostia cititorilor si a lui Trump de aceea trebue sa va educ eu ca sa nu mai fiti prosti. Acel uraniu cumparat de Rushi era de fapt desheu nuclear pe care Americanii nu mai aveau unde sa-l puna. Doar Rushii pot re-cicla desheurile nucleare. Au incercat si Francezii cu centrala nucleara Super-phoenix care in prezent este oprita. Reactorele nucleare Rusesti BN-800 si BN-600 functioneaza si pot produce energie electrica din desheuri nucleare. De aceea Rushii importa desheuri nucleare din toata lumea inclusiv din Franta, dupa oprirea Super-phoenix, SUA, Romania, Germania, etc. Acordul cu SUA incheiat de Obama a fost reciproc avantajos si a fost singura modalitate prin care SUA au putut respecta tratatele de reducere a armamentului nuclear incheiate cu Rusia pentru ca Americanii deocamdata nu au reactore cu neutroni rapizi care pot recicla desheurile nucleare deci le folosesc pe ale Rushilor ca si restul lumii.

  raspunde comentariului
 • Tradatori

  18 octombrie 2017 0:33

  Obama si Hillary au fost tradatori si ar trebui sa fie anchetati si judecati pentru aceasta! In Correa de Nord ar fi fost aruncati la groapa cu caini flamanzi!

  raspunde comentariului
 • costica

  18 octombrie 2017 0:17

  Succesul este rezultatul atitudinilor, iar atitudinile nu sunt altceva decât deprinderi de gândire. O asemenea deprindere nu este un instinct, ci o reacie provocată prin repetare. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea Născut pentru succes. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design