8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPresă: Serviciile secrete de la Chișnău consideră că diplomații ruși expulzați din...

Presă: Serviciile secrete de la Chișnău consideră că diplomații ruși expulzați din Republica Moldova erau ofițeri GRU. MAE rus: Acuzaţiile la adresa acestora sunt vorbe goale

UPDATE: Acuzaţiile potrivit cărora diplomaţii ruşi expulzaţi din Republica Moldova ar fi recrutat combatanţi separatişti sunt „vorbe goale", a reacţionat Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

„Este vorba de vorbe goale, nesusţinute de nicio faptă.Diplomaţii îşi desfăşurau activităţile în conformitate cu atribuţiile oficiale, participând la contacte militare bilaterale", a declarat Grigori Karasin.


 Serviciile secrete ale Republicii Moldova au ajuns la concluzia că un număr de cinci diplomați ruși, expulzați luna trecută de Guvernul de la Chișinău, erau ofițeri ai GRU – serviciul de spionaj al armatei Rusiei, informează marți Reuters.

Cei cinci ruși ar fi recrutat luptători de partea insurgenților ucraineni sprijiniți de regimul lui Vladimir Putin, au declarat pentru Reuters două surse diplomatice și una guvernamentală.

Expulzarea a fost anunțată oficial de Guvernul Republicii Moldova la data de 29 mai, fără a se preciza concret motivul acestei decizii.

Sursele Reuters au explicat că ofițerii GRU au recrutat luptători din Găgăuzia – zonă autonomă a Republicii Moldova – care ar fi fost trimiși mai întâi într-o tabără de antrenament din regiunea Rostov (sudul Rusiei). Serviciile secrete ale Republicii Moldova au reușit chiar să rețină și să interogheze luptători găgăuzi care s-au întors de la războiul din Ucraina.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă