9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPresă: Puigdemont se află la Bruxelles pentru întâlniri cu lideri flamanzi

Presă: Puigdemont se află la Bruxelles pentru întâlniri cu lideri flamanzi

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se află luni la Bruxelles pentru o reuniune cu ''lideri flamanzi'', scrie cotidianul spaniol El Periodico, preluat de La Libre Belgique, o informație confirmată ulterior pentru AFP de o sursă guvernamentală spaniolă, informează Agerpres.

Scopul prezenței lui Puigdemont la Bruxelles ar fi ''menținerea contactelor politice''.

O altă publicație spaniolă, La Vanguardia, afirmă că liderul separatist este însoțit de alți membri ai Executivului catalan destituit de Guvernul central, de la Madrid.

Vineri, la câteva ore după ce parlamentul catalan a proclamat în mod unilateral independența regiunii, Guvernul de la Madrid a suspendat autonomia acesteia și a preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate.

Carles Puigdemont și echipa sa au fost destituiți, iar vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a fost desemnată să asigure conducerea Cataloniei.

În urma acestor decizii alte guvernului spaniol, Theo Francken, secretar de stat belgian pentru azil și migrații, membru al partidului naționalist flamand N-VA, a semnalat că Puigdemont ar putea înainta o cerere de azil politic în Belgia. Francken s-a întrebat dacă lui Carles Puigdemont — care risca în acel moment inculparea pentru ''nesupunere'' și ''deturnare de fonduri'' — îi va putea fi asigurat un proces echitabil în Spania.

Luni, procurorul general al Spaniei a anunțat că a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului catalan dizolvat care au votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei.

Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă