9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPresă: Marea Britanie nu va reuși să obţină un acord comercial cu...

Presă: Marea Britanie nu va reuși să obţină un acord comercial cu UE în următorii doi ani, până la finalizarea procesului de Brexit

Marea Britanie probabil nu va finaliza negocierile pe tema unui acord comercial cu Uniunea Europeană până în momentul ieşirii din Blocul comunitar, astfel că Guvernul Theresa May pregăteşte o procedură tranzitorie post-Brexit, anunță presa britanică citată de Mediafax.

Ar fi o perspectivă "optimistă" să credem că putem obţine un acord comercial până în momentul producerii Brexit, în martie 2019, a declarat Liam Fox, ministrul britanic al Comerţului, citat de cotidianul The Times.

Liam Fox a explicat că, în acest context, membrii Guvernului Theresa May susţin implementarea unui acord tranzitoriu post-Brexit. "Există un consens din ce în ce mai mare în Cabinet privind o etapă tranzitorie în care Londra ar implementa voluntar" o parte a reglementărilor Uniunii Europene după ieşirea oficială din comunitatea europeană, a explicat Liam Fox.

Însă ministrul britanic al Comerţului a respins ideea Bruxellesului privind aplicarea jurisdicţiei Curţii Europene de Justiţie pentru garantarea drepturilor cetăţenilor UE după Brexit, considerând că ar fi o "perspectivă foarte bizară de jurisprudenţă".

Negocierile Londrei cu Bruxellesul se concentrează iniţial pe condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ulterior, Londra va încerca să obţină un acord comercial cu Blocul comunitar.

Greg Clark, secretar de stat britanic pentru Companii, a confirmat că Guvernul va discuta în toamnă planul instituirii unei perioade de tranziţie, în contextul în care mediile de afaceri sunt preocupate privind ieşirea bruscă din Uniunea Europeană.

"În toamnă, pe măsură ce negocierile avansează, sperăm să putem spune mai multe despre acest proiect după ce vom avea discuţii", a explicat Greg Clark, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă