12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPresă: Catalonia, susținută de o țară din UE, ar fi elaborat un...

Presă: Catalonia, susținută de o țară din UE, ar fi elaborat un plan de înlocuire a administrației de la Madrid cu una proprie, realizată digital

Guvernul catalan a conceput în secret, timp de doi ani, un sistem de administrație digital, cu ajutorul Estoniei, relatează ziarul spaniol El Pais citat de Digi 24.

Catalonia, care a organizat un referendum pentru independență, dar a suspendat declararea acesteia, are în plan să înlocuiască administrația spaniolă printr-una locală, dar care să fie făcută digital. Timp de doi ani, mai mulți oficiali catalani au mers în repetate rânduri în Estonia, pentru a copia modelul de e-guvernare al acestei țări. Informațiile se regăsesc într-un proiect studiat de El Pais.

Adepții independenței lucrează la un registru civil, integrat în ceea ce ar urma să devină „Administrația Digitală a Națiunii”, care include „identificarea și caracterizarea persoanelor din Catalonia, a organizațiilor și a proprietăților acestora”, potrivit proiectului.

Pe lângă registrul civil, proiectul mai include un sistem de identificare digitală, pentru proceduri birocratice, și un portal cu domeniul gov.cat.

Cu numai câteva zile înainte de referendumul pentru independență din Catalonia, considerat ilegal de autoritățile spaniole, guvernul catalan a adoptat un Plan de Acțiune al Pactului Național pentru Societatea Digitală, prin care ar urma să se obțină în practică independența administrativă față de restul Spaniei.

Deși liderul catalan Carles Puigdemont a suspendat declararea independenței, pentru a purta un dialog cu Madridul, autoritățile locale lucrează la capacitate maximă pentru a finaliza programul de guvernare digitală.

Proiectul a fost descoperit în urma unor percheziții care au avut loc luna trecută, în baza unor acuzații că autoritățile locale ar fi pus mâna ilegal pe datele fiscale ale catalanilor.

Autoritățile spaniole au crezut inițial că aceste date urmau să fie folosite pentru a se face un recensământ, în vederea referendumului, dar acum cred că de fapt au folosit pentru crearea unui registru civil, care să stea la baza colectării de taxe, după declararea independenței, mai scrie El Pais.

Modelul Estoniei

După declararea independenței față de URSS, Estonia a pornit de la zero, în ceea ce privește administrația. Acest lucru le-a permis să folosească cele mai noi tehnologii. Acum, țara este una dintre puținele din lume în care toate taxele sunt plătite exclusiv online.

Estonienii spun că doar trei lucruri nu se pot face online în ţara lor – nu te poţi căsători, nu poţi divorţa şi nu poţi cumpăra o casă. Dar asta nu pentru că nu ar fi tehnic posibil, ci pentru că sunt decizii mult prea importante şi e nevoie de un filtru uman.

Tot datorită informatizării, Fiscul din mica ţară baltică este unul dintre cele mai eficiente din lume – cheltuie doar 40 de cenţi pentru a colecta 100 de euro.

Spre comparaţie, în Germania, pentru colectarea aceleiaşi sume se cheltuie de patru ori mai mult.

Estonia este, de altfel, prima țară din lume care deschide o e-ambasadă. Se va întâmpla în 2018, la Luxemburg. În această e-ambasadă își va păstra băncile de date.

.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă