7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPremierul Irakului va fi primit la Washington de președintele Donald Trump

Premierul Irakului va fi primit la Washington de președintele Donald Trump

Președintele SUA, Donald Trump, îl va primi pe premierul irakian, Haider al-Abadi, la Casa Albă, până la finalul lunii martie, transmite marți AFP citată de Agerpres.

Întâlnirea este destinată mai ales să evoce ofensiva comună contra grupării Stat Islamic (SI) la Mosul, al doilea oraș din Irak, a anunțat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Anterior acestui anunț apăruseră tensiuni între guvernele SUA și Irakului, după ordinul executiv al lui Donald Trump de la finalul lunii ianuarie, care bloca intrarea în SUA a irakienilor și a cetățenilor din alte țări cu majoritate musulmană.

Măsura a fost blocată în justiție și un nou decret, care îl înlocuiește pe primul, a fost semnat luni de președintele american, dar de această dată irakienii nu mai sunt vizați de restricțiile de intrare în Statele Unite.

Acest fapt reprezintă “un pas important”, care întărește relațiile între Bagdad și Washington, a indicat guvernul irakian.

Forțele Bagdadului au preluat controlul asupra sediului guvernului provincial și a unui al doilea pod din Mosul, ultimul bastion al jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI) în Irak, a anunțat marți comandamentul comun al operațiunilor.

De asemenea, forțele de securitate irakiene au anunțat că au preluat controlul muzeului din orașul Mosul de la jihadiștii grupării SI, care l-au vandalizat în 2015, distrugând cu ciocanul statui antice.

Forțele irakiene au lansat de la mijlocul lunii februarie o vastă operațiune pentru a prelua controlul în vestul orașului Mosul, după ce au recucerit la sfârșitul lunii ianuarie cartiere din estul acestui oraș, al doilea din țară.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă