4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPosibilul succesor al lui Raul Castro la preşedinţia Cubei sfidează Statele Unite:...

Posibilul succesor al lui Raul Castro la preşedinţia Cubei sfidează Statele Unite: Nu vom face concesii în legătură cu independenţa noastră

Prim-vicepreședintele Miguel Diaz-Canel, posibilul succesor al lui Raul Castro la președinția Cubei în 2018, a respins duminică cererile de reformă a sistemului politic și economic formulate de Statele Unite, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În cursul unui discurs pronunțat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea lui Ernesto "Che" Guevara, Miguel Diaz-Canel a denunțat presiunile exercitate de Washington asupra guvernului venezuelan, precum și ce a considerat ca tentative vizând discreditarea sectorului turistic cubanez.

Aceste evenimente și alte fapte recente dovedesc că "nu poți avea niciodată încredere în imperialism, niciodată, nici măcar puțin", a spus el, citându-l pe celebrul revoluționar argentinian. "Cuba nu va face concesii în legătură cu suveranitatea ori independența sa, nu va negocia principiile sale și nu va accepta să i se impună condiții", a adăugat Miguel Diaz-Canel.

Președintele Donald Trump a declarat recent de la tribuna Națiunilor Unite că sancțiunile americane nu vor fi ridicate atât timp cât pe insula din Caraibe nu va fi instaurat un sistem democratic și capitalist. "Schimbările necesare în Cuba vor fi făcute numai de poporul cubanez", i-a răspuns prim-vicepreședintele.

Raul Castro, 86 de ani, a anunțat că se va retrage de la președinția Cubei în februarie. Observatorii se așteaptă ca Miguel Diaz-Canel, 57 de ani, săi îi urmeze la conducerea țării.

Donald Trump a promis să revizuiască acordul privind normalizarea progresivă a relațiilor dintre Washington și Havana încheiat în 2014 de Raul Castro și Barack Obama.

Administrația Trump a ordonat săptămâna aceasta expulzarea a 15 diplomați din cadrul ambasadei Cubei la Washington după repatrierea, săptămâna trecută, a aproape jumătate din personalul diplomatic american în post la Havana. SUA au motivat această decizie prin incapacitatea guvernului cubanez, în opinia lor, de a garanta protecția personalului consular prezent în Cuba.

Diplomați americani în post la Havana s-au plâns în ultimele luni de un rău misterios afectându-le sănătatea. Aceste afecțiuni s-ar explica prin propagarea unor atacuri "sonice" secrete, provocând pierderi de auz, amețeli și oboseală cronică.

"Unii responsabili anonimi răspândesc absurdități fără nicio dovadă, cu scopul pervers de a discredita impecabila reputație a țării noastre ca destinație sigură pentru vizitatorii străini, inclusiv cei din Statele Unite", a reacționat duminică Miguel Diaz-Canel.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă