15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPosibil eşec al negocierilor pe Brexit

Posibil eşec al negocierilor pe Brexit

El Pais relevă că, în paralel cu echipa de negociere a UE cu Marea Britanie privind Brexit-ul, Bruxelles-ul lucrează la o soluţie de criză, în eventualitatea  prăbuşirii negocierilor UE-Marea Britanie.

Negociatorul-şef pentru negocierile asupra Brexit, -Michel Barnier (foto), a declarat că blocul european trebuie să elaboreze planuri de urgenţă pentru o posibilă prăbuşire a discuţiilor legate de ieşirea Marii Britanii din UE.

Barnier, care a acordat Regatului Unit – săptămâna trecută – un termen de două săptămâni pentru clarificarea reglementării financiare, a declarat pentru publicaţia „Journal de Dimanche” că eşecul negocierilor nu este opţiunea sa preferată, „dar este o posibilitate”.

„Toată lumea trebuie să planifice o astfel de posibilitate. Statele şi întreprinderile. Noi facem pregătiri tehnice în acest sens. La 29 martie 2019, Marea Britanie va deveni o ţară terţă.” Barnier a mai precizat că este vital ca Marea Britanie să crească oferta financiară, estimată de UE la 60 miliarde euro, dacă vrea trecerea negocierilor la faza de -divorţ în domeniul comer-ţului.

Statele membre vor decide, la summitul din 14-15 decembrie, dacă au fost realizate „progrese suficiente” asupra problemelor fundamentale ale ieşirii Marii Britanii din UE – proiectul de lege al Brexit-ului, frontiera irlandeză şi drepturile cetăţenilor – pentru a trece la etapa superioară.

Diplomaţii UE au declarat că, în cazul în care termenul de 14 zile nu va fi respectat, negocierile comerciale vor fi amânate până în februarie sau martie anul viitor. Într-o astfel de situaţie, a precizat Barnier, negocierile asupra unui nou tratat ar putea începe în ianuarie şi pentru încheierea lui „sunt necesari cel puţin doi ani”. El a avertizat că un eşec al negocierilor asupra -Brexit-ului ar avea consecinţe pe viitor în multiple domenii.

Fără un acord asupra schimburilor viitoare, UE şi Marea Britanie vor reveni la termenii OMC şi la relaţii comerciale „precum cele pe care le avem cu China”.

O scrisoare secretă

Theresa May, premierul britanic, este supusă la o presiune crescândă în ţară,  deputaţi conservatori avertizând că riscă o înfrângere în Camera Comunelor, peste două săptămâni, dacă va continua să refuze -Parlamentului un vot semnificativ asupra acordului final cu UE.

„Mail on Sunday” a obţinut o scrisoare secretă, semnată în luna mai de Michael Gove şi Boris Johnson, în care cei doi miniştri ai executivului britanic îi dau premierului May instrucţiuni asupra modului de gestionare a Brexit–ului. Scrisoarea conţine un atac prea puţin voalat contra ministrului de Finanţe, Philip Hammond, care susţine un Brexit „blând” pentru pregătirea viitorului Marii Britanii în afara UE. Cei doi cer ca aranjamentele tranziţiei ieşirii din UE să ia sfârşit la 30 iunie 2021.

Britanicii se pot răzgândi

Lord Kerr, fost ambasador al Marii Britanii în UE şi „tatăl” articolului 50 din Tratatul UE, a declarat la BBC că Regatul Unit ar putea oricând să aleagă să rămână în UE.

„În orice moment ne putem schimba avizul dacă dorim, iar dacă am face asta vom şti că partenerii noştri vor fi cu adevărat fericiţi.” El a subliniat că „adepţii Brexit-ului dau impresia că, după activarea articolului 50 şi trimiterea scrisorii la Bruxelles pe 29 martie 2017, va trebui să plecăm automat la 29 martie 2019 sau mai târziu. Nu este adevărat”. Tratatul UE permite Marii Britanii să-şi schimbe opinia.

Kerr a fost invitat vinerea trecută să clarifice dacă Marea Britanie ar mai putea opri Brexit-ul chiar dacă a fost fixată o dată pentru finisarea proiectului  legii retragerii din UE. El a  precizat: „Nu sunt politician. Sunt doar cel care a scris tratatul” şi circumstanţele s-au schimbat de la referendumul privind Brexit-ul. Diplomatul britanic a mai declarat că „nu pledez astăzi pentru un al doilea referendum, spun că dacă dorim un al doilea referendum nu există nimic în tratat sau în atitudinea partenerilor din UE care ne-ar împiedica să avem unul”.

Presiune

Vot de -neîncredere

40 de parlamentari ai Partidului Conservator au convenit semnarea unei scrisori de neîncredere pentru premierul britanic Theresa May. Numărul necesar de semnături pentru declanşarea unei contestaţii privind conducerea partidului este de 48, iar acesta poate fi obținut pe fondul nemulțumirii conservatorilor privind poziţia nesigură a premierului în negocierile pentru Brexit.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă