Populismul câștigă teren în America

de Cristian Campeanu , 10 februarie 2016 - stire actualizata la ora 08:28, 11 februarie 2016
Populismul câștigă teren în America

Cele două partide tradiționale americane – Republican și Democrat – au primit marți o lovitură grea când cei doi candidați populiști, Donald Trump și Bernie Sanders, au obținut victorii consistente, la mare distanță de contracandidații lor mai moderați. Pentru ambele partide pare că urmează o campanie lungă, ce se va prelungi, în primăvară, cu lupte intense pentru delegații fiecărui stat și milioane de dolari cheltuite înainte ca măcar campania pentru alegerile propriu-zise să înceapă.

La republicani, Donald Trump a obținut puțin peste 35% din voturi (în New Hampshire, spre deosebire de caucus-urile din Iowa, alegătorii chiar votează), la aproape 20 de procente distan-ță de locul al doilea, guvernatorul statului Ohio, John Kasich, și la 25% de grupul din jurul locului al treilea, unde într-un procent -s-au înghesuit trei candi-dați: senatorul de Texas, Ted Cruz (11,6%), fostul guvernator al statului Florida, Jeb Bush (11,1%), și senatorul de Florida, Marco Rubio, cu 10,6%. Veștile proaste pentru establishmentul republican nu se opresc aici. Victoria din New Hampshire îl plasează pe Trump în poziția de favorit indiscutabil pentru următorul scrutin, din Carolina de Sud, care va avea loc pe 20 februarie.

Dintr-o numărătoare simplă a voturilor din New Hampshire reiese clar că Trump, în pofida popularității sale în rândurile aproape tuturor categoriilor de alegători, este departe încă de a întruni o majoritate și, teoretic, ar putea fi învins dacă ar înfrunta un singur contracandidat care să se bucure de încrederea susținătorilor partidului. Dar aici apar alte probleme. Cel care pare să aibă cele mai multe șanse să-l învingă pe Trump, senatorul Ted Cruz, câștigătorul din Iowa, este privit ca reprezentant al mișcării Tea Party și, în această calitate, este privit cu o suspiciune chiar mai mare decât Trump de către elita tradițională a partidului (așa-numitul establishment).

Republicanii și-au pus speranțe în senatorul Marco Rubio, care s-a descurcat destul de bine în Iowa, dar o perfor-manță execrabilă în dezbaterea care a avut loc sâmbăta trecută l-a aruncat pe locul al cincilea în New Hampshire. Așa că, dacă nu se va produce vreun miracol și candidatul dorit cu adevărat de partid, Jeb Bush, nu își revine spectaculos, există șanse mari ca lupta pentru candidatura Partidului Republican să se dea între candidații anti-sistem Donald Trump și Ted Cruz. Lucrurile se vor lămuri parțial după așa-numita Super Tuesday – marți, 1 martie – când vor avea loc alegeri primare într-un număr mare de state, majoritatea din Sud. Pe de o parte, se va vedea dacă Trump va reuși să convingă baza religioasă evanghelică a partidului (care, în mod ironic, a devenit cea mai mare speranță pentru a bloca ascensiunea lui Trump), iar pe de alta, unii candidați vor fi obligați să se retragă, ceea ce va îngusta plaja opțiunilor, dar va ascuți lupta.

Spre deosebire de majoritatea celorlalți candidați, Trump nu depinde de donații și finan-țări din afară, astfel că își poate susține candidatura cât poftește. Din acest motiv, există șanse bune ca bătălia internă să se prelungească mai mult ca oricând în această primăvară, până în apropierea Convenției la care delegații vor alege candidatul.

Dincolo, la Partidul Democrat, există bune șanse să avem parte de o evoluție similară, ca urmare a ascensiunii neverosimile a senatorului de Vermont, Bernie Sanders. Establishmentul democrat plănuise o cursă lină, fără obstacole, pentru Hillary Clinton, care urma să fie consacrată drept candidatul puternic ce poate păstra Casa Albă pentru democrați, în pofida handicapului pe care îl reprezintă moște-nirea lui Barack Obama. În schimb, au avut parte de un coșmar. Dacă dăm la o parte limbajul brutal și atacurile la adresa imigranților și musulmanilor lansate de către Donald Trump, populismul de stânga anti-establishment, anti-corporații etc. al lui Bernie Sanders nu se deosebește prea mult de populismul „de dreapta“ al celui dintâi.

Mai mult, senatorul de 74 de ani a devenit rapid vedeta internetului și a tinerilor din mediile „alternative“. În New Hampshire această popularitate a făcut ca Sanders să câștige cu 60%, față de 38% cât a reușit Hillary. Clinton speră însă ca în viitoarele confruntări să obțină voturi din partea minorităților, a alegătorilor de culoare și latino care au puțină admirație pentru dimensiunea hip a lui Sanders. Demo-crații știu că genul de socialism profesat de Sanders îl face pe acesta ineligibil la nivel națio-nal, pentru că America nu ar accepta niciodată așa ceva, deci sunt obligați să se așeze în spatele lui Hillary. Dar, la fel ca Trump, Bernie Sanders stă pe o rezervă consistentă de dolari, care îi permite să finanțeze o campanie lungă.

În acest moment, pare că niciunul dintre cele două partide nu știe cum să răspundă la ascensiunea populiștilor agresivi care călăresc cu succes valul de furie anti-sistem ce traversează America.   

Comentarii

 • Of of of ...

  11 februarie 2016 14:39

  Nu mi-a venit sa cred ce scrie Campeanu in articolul acesta. Ma intreb daca intr-adevar nu intelege ce se intampla in alegerile preliminare ale partidelor sau doar scie la comanda .... intrucat este greu de crezut ca pur si simplu a tradus un articol din presa acceptabila de peste ocean ... nu am vazut niciunde cineva sa-l asemuiasca pe Sanders cu Trump iar pe Clinton sa o declare candidatul moderat al democratilor.Sanders este cel mai progresist candidat dintre toti, singurul care are duce mai departe mesajul miscarii "Occupy ...", singurul care vorbeste despre reprezentarea tuturor categoriilor sociale si nu doar al elitelor financiare care controleaza total politica ... iar Campeanu il trateaza ca extremist .... este deci o asteptare extremista sa-ti doresti sa traiesti decent daca nu ai un comportament agresiv de pradator fata de semenii tai ...?! Cum timpul meu nu este chiar gratuit, ar trebui poate de acum incolo sa sar articolele acestui jurnalist, care ori este in slujba unor forte murdare, ori are o capacitate extrem de limitata de intelegere a realitatilor din jurul sau ....

  raspunde comentariului
 • Bravo Trump ; este sigur ca si americanii nu mai vor cercuri politice care fac politica departe de alegatori - poporul nu sunt animalele etablatilor din societate.

  11 februarie 2016 11:18

  Jos cu etablatii sa vina Trump si sa faca politica pentru poporul american fara mafia politica care degradeaza alegatorul la un fel de animal care voteaza ce i se pune in fata de stabii din politica. Asta este nevoie si in Europa "poporul si nu baba-merkel si junkers-betivanul si schulz cel rosu .

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  10 februarie 2016 22:58

  Americanii nu vor mai accepta nici-o-data un alt presedinte care sa taie si spanzure prin lume cum a facut Bush nelegitim caci alegerile le-a castigat Gore. Americanii nu vor mai accepta nici-o-data un presedinte care sa nu conduca America ci sa se lase condus de Bibi Netanyahu. Cine inca mai spera asta spera in zadar.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design