14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPolonia susține că RUSIA amenință existența altor țări și e mai periculoasă...

Polonia susține că RUSIA amenință existența altor țări și e mai periculoasă decât Stat Islamic

Rusia are capacitatea de a distruge alte ţări şi în consecinţă ea poate ameninţa existenţa altora mai mult decât unele grupări teroriste precum Stat Islamic, a declarat ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Witold Waszczykowski a făcut această declarație vineri, la conferinţa de securitate de la Bratislava.

‘Ne confruntăm cu ameninţări existenţiale şi non-existenţiale. Evident că activitatea Rusiei este o formă de ameninţare existenţială, întrucât această activitate poate distruge ţări (…) Şi mai avem ameninţări non-existenţiale, cum ar fi terorismul sau valurile masive de migranţi’, a răspuns ministrul polonez de externe la o întrebare despre riscurile de securitate. 

În acest context, şeful diplomaţiei poloneze a reafirmat solicitarea guvernului de la Varşovia privind desfăşurarea de trupe NATO în flancul estic al Alianţei, el exprimându-şi speranţa că la summitul NATO din luna iulie, ce va fi găzduit de ţara sa, se va lua o asemenea decizie. 

‘Ne aşteptăm la prezenţă, prezenţă, prezenţă. Această prezenţă a trupelor din mai multe state ale NATO ar putea fi un simbol al determinării de a apăra flancul estic. Putem discuta despre anvergura’ dislocării de trupe ale NATO, a indicat în continuare şeful diplomaţiei poloneze. 

Îngrijoraţi de intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina, oficiali din Polonia şi statele baltice au cerut în mod repetat o prezenţă militară permanentă a NATO în ţările lor. Dar, până în prezent, Alianţa şi-a arătat angajamentul faţă de aceste state doar printr-o prezenţă a unor trupe prin rotaţie, invocând Actul Fondator NATO-Rusia, înţelegere prin care Alianţa a promis Moscovei că nu va amplasa baze permanente în flancul estic al Alianţei. 

Totuşi, la sfârşitul lunii martie Pentagonul a anunţat că, începând din februarie 2017, Statele Unite vor avea o brigadă de blindate desfăşurată în Europa de Est. Brigada va fi alcătuită din 4.200 de soldaţi, tancuri şi alte vehicule blindate.

Chiar dacă şi această brigadă va fi desfăşurată tot pe principiul rotaţiei, fiind o prezenţă continuă ea ar urma să aibă practic un caracter permanent. De asemenea, în caz de conflict, această brigadă ar putea forma o divizie completă împreună cu celelalte două brigăzi americane dislocate permanent în Europa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă