15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPolonia dorește construirea unei centrale nucleare, pentru a convinge UE să nu...

Polonia dorește construirea unei centrale nucleare, pentru a convinge UE să nu închidă termocentralele pe bază de cărbune

Autoritățile poloneze speră că planul de a construi o centrală nucleară va convinge Uniunea Europeană să îi permită menținerea în funcțiune a termocentralelor sale pe bază de cărbune, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Polonia, țară care obține peste 80% din energia electrică pe bază de cărbune, va utiliza promisiunea de a construi o centrală nucleară în negocierile cu UE cu privire la pachetul de iarnă în domeniul energetic. O centrală nucleară ar permite reducerea emisiilor poluante și, de asemenea, ar putea ajuta Polonia să convingă blocul comunitar să îi permită să utilizeze termocentralele pentru o perioadă mai lungă de timp.

„Ar fi mai bine dacă nu ar exista un pachet de iarnă însă dacă va exista unul am dori să ajungem la un compromis. În forma actuală, propunerile ar limita investițiile noastre în cărbune, iar acest lucru nu ni-l putem permite", a declarat adjunctul ministrului polonez al Energiei, Grzegorz Tobiszowski.

Potrivit reglementărilor propuse de UE, Polonia nu va mia putea sprijini construirea de termocentrale, ceea ce ar însemna că nu vor mai fi constuite noi facilități care să utilizeze cărbune. O centrală nucleară, care ar putea costa 6,2 miliarde de dolari, ar putea fi un atu în discuțiile Poloniei cu UE pe tema politicilor de mediu, susține Tobiszowski.

„Nu putem să ignorăm ceea ce pregătește UE pentru noi și trebuie să venim cu propriile noastre propuneri. Dacă vom propune doar cărbune și lignit atunci UE ne va distruge. Trebuie să fim pragmatici și eficienți" a mai spus el.

Deciziile importante cu blocul comunitar vor fi luate anul viitor, a precizat Piotr Naimski, secretar de stat responsabil cu infrastructura energetică. O decizie cu privire la o centrală nucleară ar urma să fie adoptată până la mijlocul acestui an, după ce Ministerul Energiei va găsi o opțiune de finanțare viabilă.

Recent, ministrul polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski estima că o centrală nucleară cu o capacitate de 1.200 de megawați ar costa 24 miliarde zloți (6,2 miliarde de dolari) iar lucrările de construcție ar dura aproximativ 10 ani. Este vorba de un preț dublu comparativ cu o termocentrală convențională cu o capacitate similară, dar mai mic comparativ cu recentele proiecte în domeniul energiei nucleare. Grupul Electricite de France SA a estimat că noua sa centrală cu două reactoare de la Hinkley Point C, Marea Britanie, va costa 18 miliarde lire sterline (23 de miliarde de dolari).

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă