4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPoliția britanică a difuzat poza atacatorului de la Londra și a operat...

Poliția britanică a difuzat poza atacatorului de la Londra și a operat încă trei arestări. 11 persoane sunt acum anchetate

Poliția britanică a procedat vineri la trei noi arestări în legătură cu atentatul de miercuri de la Londra, în care patru persoane au fost ucise și alte zeci rănite, și a publicat fotografia presupusului autor, relatează AFP citată de Agerpres.

Agresorul, ucis de poliție în curtea Parlamentului de la Westminster și identificat drept Khalid Masood, este un britanic cunoscut și sub numele de Adrian Elms și Adrian Russell Ajao.

O imagine cu chipul său în gros-plan a fost difuzată în cursul după-amiezii, însoțită de un apel către cei care l-au cunoscut să se adreseze poliției.

Comandantul unității antiteroriste al Scotland Yard, Mark Rowley, a anunțat că poliția a procedat la ''două noi arestări semnificative în cursul nopții'' și la o a treia vineri dimineață la Manchester.

Poliția a arestat în total 11 persoane (șapte bărbați și patru femei), cu vârste între 21 și 58 de ani: opt la Birmingham (centru), două la Manchester (nord) și una la Londra.

O femeie a fost pusă în libertate între timp sub cauțiune, celelalte zece aflându-se vineri după-amiază în arest, sub suspiciunea că pregăteau acțiuni teroriste. Percheziții se mai desfășurau vineri la trei adrese, două la Birmingham și una la Londra.

Ancheta se concentrează asupra motivației atacatorului și asupra modului în care a fost pregătit atentatul, revendicat ulterior de Statul Islamic.

''Încercăm să stabilim dacă a acționat singur, inspirat de propaganda teroristă, sau dacă a acționat la comandă și a fost ajutat'', a declarat Mark Rowley.

Khalid Masood a crescut la Rye, în Kent (sud-estul Angliei). Potrivit presei britanice, în 2004 s-a căsătorit cu o musulmană și s-a convertit la islam, după care a lucrat în Arabia Saudită, de unde a revenit în 2009. A locuit până în iunie în Birmingham (centru) cu soția și copiii, potrivit unor martori, care l-au descris ca fiind om ''foarte religios''.

Masood avea la activ mai multe condamnări pentru agresiuni, posesie de arme și tulburarea ordinii publice, între 1983 și 2003, potrivit Scotland Yard. ''În urmă cu câțiva ani, a făcut obiectul unei anchete a MI5'', serviciul britanic de informații interne, în legătură cu ''extremismul violent'', a declarat joi în Camera Comunelor premierul Theresa May, precizând că Masood a fost un ''personaj secundar'' în anchetă.

Cu câteva ore înainte de a trece la acțiune, Masood a înnoptat într-un hotel din Brighton, pe coasta de sud, a relatat administratorul acestuia. Hotelul a fost percheziționat după ce o factură a fost descoperită în mașina cu care a fost comis atacul pe podul Westminster.

Vineri, toate arterele din jurul Parlamentului, inima politică și turistică a capitalei, au fost redeschide circulației. Vor fi menținute însă măsuri sporite de securitate în zilele următoare, când pe străzi vor fi prezenți de două ori mai mulți polițiști înarmați decât în mod obișnuit, a anunțat Scotland Yard.

O adunare interreligioasă a avut loc vineri în fața Westminster Abbey, în apropierea locului atacului, și la care au fost prezenți arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și responsabili ai comunităților musulmană și evreiască. Cu acest prilej a fost păstrat un moment reculegere și au fost lansate apeluri la toleranță și solidaritate.

''Ne aflăm aici împreună pentru a arăta solidaritate, pentru a arăta cooperare'', a declarat șeicul Ezzat Khalifa, imamul șef al Moscheii Centrale din Londra, reprezentându-i pe musulmanii sunniți.

''Comunitatea musulmană denunță astăzi orice formă de terorism și violență', a subliniat șeicul Mohammad al Hilli, cleric al comunității musulmane șiite, în timp ce arhiepiscopul de Canterbury a vorbit despre 'un moment de reflecție dureroasă, dar și (despre) un moment de determinare a națiunii de a fi împreună''.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă