25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPiețele bursiere, în cădere, din cauza confruntării Catalonia - Madrid

Piețele bursiere, în cădere, din cauza confruntării Catalonia – Madrid

Guvernul spaniol a respins apelul liderului separatist catalan Carles Puigdemont la dialog, atât timp cât acesta nu renunță la declarația de independență.

Confruntarea dintre regiunea separatistă, una dintre cele mai bogate din Spania, și autoritățile centrale au dus la scăderea valorii obligațiunilor spaniole și a piețelor bursiere.

Dialog da, dar fără secesiune

Fost principat, regiune autonomă cu limbă și cultură proprii și 7,5 milioane de locuitori, Catalonia a fost mereu în dispute cu Madridul pe tema fondurilor centrale, acuzând că plătește mult mai mult către centru, prin taxe, decât primește fonduri. Fiind a cincea regiune ca importanță economică a Spaniei, Catalonia era una dintre preferatele investitorilor, care acum se tem că o dispută prelungită va dăuna afacerilor. De o dispută prelungită în zona euro se teme și Uniunea Europeană, care însă a refuzat să medieze conflictul dacă nu se renunță la intenția de a se declara independența Catalonei.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy l-a avertizat pe Carles Puigdemont că nu va negocia nimic cu liderii separatiști dacă aceștia vor să șantajeze cu un referendum ilegal. „Retrageți amenințarea cu separarea!”, i-a cerut Rajoy lui Puigdemont. „Dacă Carles Puigdemont vrea să ne vorbească, să negocieze sau să trimită mediatori, el știe perfect ce trebuie să facă mai întâi: să revină pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o părăsească niciodată”, se arată într-un comunicat al Guvernului. 
Autoritățile de la Madrid îi acuză pe liderii separatiști că au organizat un referendum ilegal și că acesta nu poate fi valabil și din cauză că s-a desfășurat fără liste electorale și fără observatori, în afara faptului că este neconstituțional.

Ofertele de mediere internațională, refuzate de Madrid

Carles Puigdemont rămâne pe poziția de a declara independența, insistând pentru mediere internațională. „Acest moment solicită mediere. Am primit mai multe oferte în ultimele ore şi vom primi şi altele. Toţi ştiu că eu sunt pregătit să încep un proces de mediere. O voi repeta de câte ori este necesar: dialogul şi acordul fac parte din cultura politică a poporului nostru. Cu toate acestea, statul nu a dat niciun răspuns pozitiv acestor oferte”, a precizat Puigdemont.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat Guvernul regional din Catalonia pentru organizarea referendumului de independenţă şi a apărat categoric Constituţia spaniolă şi aplicarea statului de drept în Europa. Într-un discurs în Parlamentul European, înaltul oficial a criticat scenele de violenţă din Barcelona, dar a atribuit vina guvernului regional catalan. Timmermans a subliniat că Guvernul central de la Madrid a avut dreptul să folosească „forţa proporţionată pentru a menţine ţara unită în faţa unui referendum ilegal”. Vicepreşedintele Comisiei Europene a avertizat că este esenţial ca statele membre UE să-şi susţină Constituţiile cu ajutorul instrumentelor comunitare care garantează democraţia.
„Înţelegem că oamenii voiau să-şi exprime opiniile. Libertatea de exprimare este un drept fundamental pentru toţi cetăţenii europeni, dar o opinie nu este mai valoroasă decât alta pentru că este exprimată mai zgomotos. Dacă credeţi că sunteţi atât de pasionaţi de un lucru încât puteţi ignora statul de drept, să fiţi conştienţi de faptul că ceea ce credeţi că funcţionează acum pentru voi poate fi folosit împotriva voastră de către alţii, care s-ar putea simţi la fel de pasionaţi în poziţia lor”, a mai spus Timmermans. Acesta a făcut un apel la autoritățile spaniole și catalane să iniţieze dialogul pentru soluţionarea crizei, „în cadrul ordinii constituţionale a Spaniei”.   

 

Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă