21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPatru state arabe au trimis o listă de cereri autorităților de la...

Patru state arabe au trimis o listă de cereri autorităților de la Doha, în vederea soluționării crizei din Golf

Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabiei Unite și Bahrain au trimis, vineri, autorităților de la Doha o listă cu 13 cereri pentru a pune capăt crizei, relatează site-ul agenţiei Reuters, potrivit Mediafax. Cele patru state arabe au acordat Qatarului un termen de 10 zile pentru a lua aceste măsuri. 

Qatarul a anunţat în repetate rânduri că vrea să negocieze concesii dacă îi este trimisă o listă cu cereri, dar doreşte ca ţările arabe să ridice blocada care împiedică livrările de alimente şi medicamente. Totuşi, regimul de la Doha respinge în continuare ideea că susţine organizaţii teroriste.

Printre cereri se numără închiderea postului de televiziune Al-Jazeera și reducerea legăturilor cu Iranul, adversarul lor regional, transmite vineri Reuters, citând un oficial al uneia din cele patru țări. Lista mai cuprinde cererea de închidere a unei baze militare a Turciei în Qatar, a declarat oficialul pentru Reuters.

De asemenea, Doha trebuie să anunțe ruperea legăturilor cu organizații teroriste, ideologice și sectare printre care Frații Musulmani, Statul Islamic, Al-Qaida, Hezbollah și Jabhat Fateh al Sham, fosta aripă a Al-Qaida în Irak, și să-i predea pe toți teroriștii de pe teritoriul său, a indicat aceeași sursă, sub rezerva anonimatului.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între unele dintre aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarioţi.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă