30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialParlamentul Slovaciei a anulat amnistia pentru răpirea fiului fostului președinte Michal Kovac....

Parlamentul Slovaciei a anulat amnistia pentru răpirea fiului fostului președinte Michal Kovac. Se redeschide ancheta

Parlamentul de la Bratislava a anulat miercuri amnistia decretată pentru răpirea în 1995, încă neelucidată, a fiului președintelui Slovaciei de la acea dată, Michal Kovac, informează AFP citată de Agerpres.

Astfel devine posibilă o nouă anchetă asupra acestui caz.

Cu 129 de voturi pentru și doar unul împotrivă, deputații slovaci au ridicat controversata amnistie decretată în 1998 de premierul din acea perioadă, Vladimir Meciar, "pentru delicte comise în contextul răpirii lui Michal Kovac junior".

Acesta din urmă a fost răpit pentru scurt timp, în august 1995, de agresori necunoscuți în Austria – țară vecină cu Slovacia.

Amnistia decisă de Vladimir Meciar a alimentat suspiciunile, răspândite în Slovacia, potrivit cărora șeful guvernului a organizat chiar el această răpire pentru a-i aduce prejudicii lui Michal Kovac, adversarul său politic.

În prezent în vârstă de 74 de ani, Vladimir Meciar a negat categoric orice implicare în această afacere.

"Se bănuiește că s-a amnistiat singur", a rezumat un analist din cadrul think tankului slovac Polis, Jan Baranek.

El a atras însă atenția că orice investigație viitoare asupra răpirii va fi dificilă, mai ales că "șeful serviciilor secrete SIS din acea perioadă, Ivan Lexa, trăiește în Mexic", țară cu care Slovacia nu a semnat niciun tratat de extrădare.

Răpit în august 1995 de atacatori neidentificați în Austria, tânărul Michal Kovac, legat la ochi și cu mâinile încătușate, a fost forțat să bea o sticlă de whisky și supus unor descărcări electrice. El și-a recăpătat cunoștința în mașina lui, în apropierea unui comisariat al poliției din orașul austriac Hainburg, în apropierea frontierei slovace.

Vladimir Meciar a fost prim-ministru în anii 1990-1991, 1992-1994 și 1994-1998. SUA și mai multe țări europene l-au acuzat de tendințe autoritariste și de corupție.

Michal Kovac a fost primul președinte slovac după scindarea pașnică în 1993 a Cehoslovaciei în două state independente. El a decedat în 2016, în urma unei crize cardiace.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă