7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialParlamentul kurzilor din Irak a aprobat organizarea referendumului pentru independență

Parlamentul kurzilor din Irak a aprobat organizarea referendumului pentru independență

Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat, vineri seara, organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenței acestei regiuni autonome din Irak, în absența opoziției care chemase la boicotarea sesiunii parlamentare, prima din ultimii doi ani, transmite AFP citată de Agerpres.

Vicepreședintele Parlamentului Kurdistanului, Jaafar Aimenky, care prezida ședința, a anunțat că referendumul va fi organizat la data prevăzută, în urma "unui vot cu unanimitatea celor 65 de deputați prezenți".

În cursul săptămânii, marți, Parlamentul federal irakian a anunțat că a votat împotriva organizării referendumului privind independența, prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi.

Acest vot, a precizat președintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, ''îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului și să înceapă un dialog serios'' cu autoritățile regiunii autonome, situată în nordul țării.

Bagdadul și premierul irakian Haider Al-Abadi au repetat mereu în ultimele luni că această consultare este contrară Constituției.

Turcia a avertizat joi că referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian, preconizat să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie, "va avea un preț".

"Insistența (oficialilor kurzi) de a organiza acest referendum în pofida tuturor sfaturilor prietenoase va avea un preț", a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, îndemnând autoritățile de la Erbil — capitala Kurdistanului irakian — să renunțe la această "abordare greșită".

Turcia, care se confruntă cu tendințele separatiste ale kurzilor în sud-estul teritoriului său, se opune ferm organizării acestui referendum.

În comunicatul său, Ministerul de Externe turc salută votul de marți al parlamentului irakian împotriva acestui referendum.

La 25 septembrie, aproximativ 5,5 milioane de kurzi sunt chemați să voteze pentru sau împotriva independenței Kurdistanului irakian, care s-a bucurat de autonomie începând din 1991 și s-a extins de-a lungul anilor.

Oficialii kurzi susțin că o victorie a taberei "Da" nu va conduce la anunțarea imediată a independenței, ci le va permite să lanseze — de pe o poziție întărită — noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.

Referendumul, chiar dacă nu are caracter constrângător, a provocat de asemenea opoziție din partea Washingtonului, a capitalelor europene și mai ales a Turciei și Iranului, țări vecine cu Irakul, care se tem că un astfel de proces ar putea atrage aspirații separatiste pentru minoritățile kurde de pe teritoriul lor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă