21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPapa Francisc vrea să contracareze fenomenul "fake news"

Papa Francisc vrea să contracareze fenomenul “fake news”

Papa Francisc a anunțat vineri pe Twitter că tema centrală a următoarei ediții a Zilei Mondiale a Comunicării va viza lupta împotriva știrilor false ("fake news"), informează AFP citată de Agerpres.

Această zi specială, instituită după conciliul Vatican II, este celebrată în fiecare an în primăvară, iar tema ei este în general comunicată pe 24 ianuarie, data la care Biserica Catolică îl celebrează pe sfântul Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor.

Însă în acest an, Papa Francisc a devansat acel anunț și a precizat pe contul lui de Twitter că tema următoarei ediții va fi extrasă dintr-un verset al Evangheliei în care se afirmă: "Adevărul vă va face liberi".

Această temă "face referire la 'fake news', acele informații nefondate care contribuie la generarea și la alimentarea unei puternici polarizări a opiniilor", a explicat serviciul de presă de la Vatican într-un comunicat.

În contextul în care giganții din industria rețelelor de socializare, instituțiile și politicienii "au început să înfrunte acest fenomen, Biserica Catolică vrea să își aducă la rândul ei contribuția, propunând o zi de reflectare asupra cauzelor, logicilor și consecințelor pe care dezinformarea le are în mass-media", se afirmă în același comunicat.

Demersul vizează, de asemenea, "promovarea unui jurnalism profesionist, care caută întotdeauna adevărul, și deci a unui jurnalism al păcii, care favorizează înțelegerea între oameni", au declarat prelații Sfântului Scaun.

Papa Francisc insistă cu regularitate asupra responsabilității ce revine companiilor de mass-media într-o lume supra-informată și face acest lucru folosind uneori termeni duri.

"Buna informare poate să doboare zidurile fricii și ale indiferenței", spunea suveranul pontif în luna aprilie.

În mod contrar, "dezinformarea este probabil cel mai mare rău pe care o companie media poate să îl facă", a declarat papa în decembrie. "Companiile din mass-media trebuie să fie mai clare, mai transparente și să nu cadă, scuzați expresia, în coprofilie, fiind mereu dispuse să răspândească scandaluri".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă