20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialOroarea de la Rotherham

Oroarea de la Rotherham

Un raport publicat de o inspectoare pentru afaceri sociale dezvăluie că între 1997 şi 2013 aproape 1.400 de minore au fost victimele abuzurilor sexuale în oraşul industrial Rotherham, din Yorkshire. Tinerele au fost violate, torturate, ameninţate sau victime ale exploatării sexuale de bărbaţi de origine pakistaneză. Raportul dezvăluie „acte sordide”, dar şi o „indiferenţă deliberată a poliţiei”, care a sufocat afacerea de teamă că ar putea fi acuzată de rasism. Odată dezvăluit public, scandalul se află în centrul dezbaterilor politice, au fost declanşate anchete şi se anunţă demisii şi procese. Tăvălugul abia s-a pornit.

După afacerea Jimmy Saville, animator vedetă la BBC în anii 1960 şi predator sexual nebănuit până la moartea sa, în 2011, o afacere de abuz sexual şochează din nou Anglia. Din 1997 până în 2013, 1.400 de minore au fost abuzate sexual şi maltratate de bande de predatori musulmani fără ca aleşii, serviciile sociale sau poliţia să intervină.

Scandalul abuzurilor sexuale contra minorelor la Rotherham a „explodat” la 26 august , când a fost publicat raportul alcătuit de Alexis Jay, fost inspector pentru afaceri sociale, iar săptămâna trecută a luat o turnură politică. Ministrul britanic de Interne, Theresa May (conservator), a cerut demisia laburistului Shaun Wright, delegat la poliţia din York-shire. Câteva ore mai înainte fusese publicat un raport ce dezvăluia cecitatea şi lipsa acţiunii autorităţilor locale faţă de activităţile la scară amplă a reţelelor de predatori sexuali în oraşul industrial Rotherham. În cursul a 16 ani, 1.400 de minore au fost livrate acestora de către bande compuse în principal din bărbaţi de origine pakistaneză. Nici deputaţii, nici serviciile sociale, nici poliţia, deşi informate, nu au acţionat pentru stoparea „oribilelor abuzuri” ale căror victime erau copile între 11 şi 16 ani. Cele 159 de pagini ale documentului conţin mărturii paralele despre coborârea în infern a adolescentelor manipulate pentru a deveni sclave sexuale şi despre inacţiunea tuturor instituţiilor destinate să le protejeze. În fundal, jena aleşilor laburişti faţă de o criminalitate etnică şi „omerta” în sânul comunităţii pakistaneze. De altfel, partidul laburist a suspendat patru consilieri la Rotherham.

Alexis Jay a fost însărcinată să ancheteze, în urmă cu un an, dezvăluirile făcute de Times despre teribilele fapte. Publicaţia descria cazuri de „copii stropiţi cu benzină şi ameninţaţi că vor arde de vii, ameninţaţi cu arme sau forţaţi să asiste la violuri violente şi ameninţaţi că vor avea aceeaşi soartă dacă vorbesc”. Unele dintre minore erau „trimise în alte oraşe din nordul Angliei pentru a fi exploatate, răpite, bătute şi intimidate”. „Este dificil de descris natura înfricoşătoare a abuzurilor suferite de aceste micuţe victime”, concluzionează raportul. Victimele bandelor de pakistanezi aveau vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, fiind în special fete „britanice albe”, dar cele mai recente sunt şi de origine pakistaneză, din Kaşmir, şi romă.

Laburiştii, în vizor

Afacerea de la Rotherham, care survine după mai multe scandaluri similare, a provocat o emoţie cu atât mai vie cu cât pune în cauză instituţii – serviciile sociale, poliţie, municipalitate – însărcinate cu protecţia minorilor. Un purtător de cuvânt al premierului Cameron a calificat drept „consternante” „eşecurile responsabililor locali” şi a promis că „cei care au exploatat copii vor fi trimişi în justiţie”. Raportul doamnei Jay denunţă, de asemenea, eşecurile colective „flagrante” ale aleşilor locali care nu au dorit să ridice contra lor comunitatea pakistaneză. Publicarea documentului a provocat demisia preşedintelui consiliului oraşului, laburistul Roger Stone, iar municipalitatea Rotherham a emis un comunicat prin care a prezentat scuze „celor care au fost abandonaţi în timp ce aveau nevoie de ajutor”.

Un deputat local a declarat că fostul guvern laburist l-a silit să ceară scuze pentru că îşi exprimase preocupările asupra musulmanilor. The Independent on Sunday a dezvăluit că un comitet din Camera Comunelor examinează ce ştia Guvernul Tony Blair despre scandalul de la Rotherham încă în 2001, după ce au apărut mai multe dovezi privind eforturile guvernului laburist de a calma comunităţile musulmane. Între timp, un fost ministru a afirmat că a fost ameninţat cu demiterea de şeful său, pe atunci ministru de Externe, Jack Straw, pentru că ceruse musulmanilor din Marea Britanie să aleagă între „calea britanică sau modelul teroriştilor”, după ce un tânăr originar din Yorkshire încercase să omoare israelieni prin detonarea unei bombe într-un bar din Tel Aviv, în 2003. Fostul ministru Denis MacShane a declarat că a fost constrâns să accepte retragerea observaţiilor sale, fiind avertizat că riscă să bulverseze relaţiile comunitare.

Surse dezvăluie că în iulie 2001 revolte rasiale la Bradford, Burnley şi Rochdale au marcat o turnură în modul în care Guvernul Blair a răspuns comunităţii musulmane din Marea Britanie, depunând apoi eforturi de a minimiza exemplele de lipsă de uniune.

În 2004, un documentar difuzat de Channel 4 prezenta o anchetă privind afacerea de pedofilie a bandelor din Rotherham. Brusc, la cererea şeful poliţiei oraşului, documentarul a încetat să mai fie difuzat. În 2003, o deputată, Ann Cryer, a evocat afacerea Rotherham şi a fost considerată „rasistă”.

Indiferenţă deliberată

Între 2002 şi 2003 au fost făcute cel puţin trei rapoarte „care nu puteau fi mai clare în descriere” despre ceea ce se petrecea în Rotherham. Primul a fost „anulat” pentru că responsabilii nu au dat crezare cifrelor, celelalte au fost pur şi simplu „ignorate”. Responsabilii serviciilor sociale „păreau să considere că era vorba de fapte punctuale” şi erau „reticenţi să identifice originile asiatice ale vinovaţilor de teamă că vor fi consideraţi rasişti”. Dar angajaţii din serviciile sociale afirmă că au primit de la superiorii ierarhici ordinul să nu facă nimic. În ce priveşte poliţia din Yorkshire, nu a considerat prioritar acest dosar şi multe dintre victimele minore erau dispreţuite.

„Conspiraţia tăcerii” nu a fost spulberată până în noiembrie 2010, când s-a dezvăluit că poliţia din Derbyshire a efectuat o anchetă de infiltrare, numită „Operaţiunea retriever” şi a arestat 13 membri ai unei bande musulmane ce exploata sexual peste 100 de tinere fete.

Iar condamnarea, în 2010, la pedepse grele cu închisoarea a cinci bărbaţi descrişi de justiţie ca fiind „predatori sexuali” a pus proiectorul asupra Rotherhamului. Ei manipulau psihologic adolescente, pentru ca apoi să le exploateze sexual. Alte afaceri comparabile au izbucnit în mai multe oraşe britanice şi Times publica în 2012 documente confidenţiale ce stabileau inacţiunea serviciilor sociale şi a poliţiei în regiunea Rotherham. În 2013, Times descria „abuzuri endemice asupra adolescentelor vulnerabile de către bărbaţi mai în vârstă, majoritatea de origine pakistaneză”.

Poliţia din South Yorkshire a anunţat o anchetă total independentă şi imparţială asupra situaţiei din Rotherham, care va examina rolul poliţiei şi al consiliului municipal în oribilul scandal de abuz sexual asupra copiilor.

Fundaţia Barnardo

Prioritar, pakistanezii sunt principalii actori ai violurilor şi abuzurilor asupra copiilor, dar nu sunt singurii musulmani care au perpetuat adevărate orori asupra minorelor. Din aceste bande criminale care operau la Rotherham fac parte şi afgani, şi arabi din diferite naţiuni. În mijlocul acestui scandal tronează o mare asociaţie britanică de caritate în favoarea copiilor – Barnardo, în fruntea căreia se află un englez de origine pakistaneză, Javed Khan. La începutul anchetei a fost pus la curent cu afacerile acestor bande de violatori pedofili, dar nu a considerat necesar să urmărească totul. Într-un interviu pentru Sky News, Javed Khan a explicat că nu a dorit să ceară demisia şefului poliţiei din Rotherham, în pofida laxismului evident de care dăduse dovadă în ce priveşte violurile în masă asupra copiilor.

În urmă cu câteva săptămâni, pentru a regla un vechi litigiu funciar între pakistanezi, Javed Khan s-a deplasat în localitatea pakistaneză Haveli Bengal, înconjurat de opt oameni înarmaţi. S-au tras focuri de armă şi Javed Khan a ajuns în arestul poliţiei locale.

Potrivit unui raport asupra acestei istorii semnat de Peter McLoughlin, „pentru aceste bande musulmane pedofile, micile fetiţe albe britanice sunt «carne facilă» şi consacră o mare parte fundaţiei pentru copii Barnardo, care a văzut lumina zilei în 1866. Veniturile ei actuale sunt de 250 milioane euro din care o bună parte este furnizată de guvernul britanic, adică de contribuabili. Un document din 2011, aparţinând unui cadru al fundaţiei, Martin Narey, se referă la subiectul copiilor maltrataţi – „După experienţa noastră, ştim că în unele regiuni originea etnică poate avea un rol şi deci poate deveni o problemă în violurile copiilor. Dar în alte domenii această etnicitate nu este o problemă”.

Intervievat de BBC şi Guardian despre subiectul violurilor asupra copiilor, Narey a răspuns: „Nu cred că este un comportament unic al pakistanezilor. (…) În această afacere asistăm la un război rasial. Aceşti pakistanezi şi arabo-musulmani vizează aproape exclusiv micuţe britanice albe, «carne facilă»”.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă