13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOrban, acuzat de dictatură şi favorizarea Rusiei

Orban, acuzat de dictatură şi favorizarea Rusiei

Ruptură zgomotoasă între premierul Viktor Orban şi unul din apropiaţii săi, omul de afaceri Lajos Simicska, care, pe fondul certurilor fiscale, îi reproşează premierului populist conservator tendinţele autoritare şi politicile prea favorabile Rusiei. Este o luptă fratricidă care a izbucnit la lumina zilei, cu zece zile înaintea vizitei la Budapesta a  preşedintelui rus, Vladimir Putin. Mediile politice şi mediatice de la Budapesta sunt siderate de decizia acestui „Ghiţă“ – variantă maghiară, care susţine că primeşte ameninţări cu moartea.

Erupţie de furie a lui Lajos Simicska, unul din cei mai puternici oligarhi din Ungaria, care a decis ruperea relaţiilor cu premierul Orban, amicul său de multă vreme anunţând la canalul tv privat Hir24 că „este război – eu sau el“. Simicska, proprietar între altele al unui grup de presă care era unul din pilonii guvernului.

El a anunţat vineri demisia, din „motive de conştiinţă“, a celor mai apropiaţi şase colaboratori, adică întreg statul major al imperiului mediatic – cotidianul Magyar Nemzet şi ediţia acestuia pe internet, canalul tv HitTV, cât și postul de radio Lanchid. Motivul demisiei în bloc a fost ameninţarea din ajun a şefului lor că va declanşa un „război mediatic deschis“ contra premierului Orban dacă acesta nu renunţă la proiectul de taxare cu 5% a veniturilor publicitare pe ansamblul media ungară.

Demisionarii au ales să rămână în tabăra lui Orban. Discretul Simicska, care a jucat multă vreme rolul de eminenţă cenuşie a Fidesz, partidul conservator revenit la putere în 2010, a dat în patru ore interviuri cât pentru ultimii patru ani, de preferinţă organelor de presă legate de opoziţia de stânga. Săptămânalului Magyar Narancs, unul din cele care au pierdut, din 2010, toate contractele publicitare cu organismele publice, Simicska i-a declarat: „Alianţa mea cu Orban se baza pe faptul că doream să doborâm dictatura şi sistemul post-comunist. Dar în această alianţă nu s-a pus niciodată problema de a pune în loc o nouă dictatură“.

Potrivit Le Monde, când ziaristul Daniel Renyi a remarcat că derapajele anti-democratice ale Fidesz nu l-au deranjat câtă vreme a făcut bune afacerei cu guvernul  (Simicska ar fi primit, din 2010, 40% din proiectele Ungariei finanţate de UE), oligarhul a răspuns: „pentru mine, lumea nu se reduce la business, am şi valori… am crezut că Orban este un om de stat care îşi poate servi ţara, dar nu este“.

Complot în culise?

În Ungaria, lumea se întreabă ce s-a petrecut cu adevărat între Orban şi Simicska, fost trezorier al Fidesz, căruia îi cunoaşte toate secretele. Presa estimează că este vorba de un mesaj puternic al premierului – doborându-l pe Simicska, a dovedit că poate doborî pe oricine.

„Iată ce poate păţi cine nu este loial“, este mesajul.

Vineri, oligarhul a evocat riscul de a fi eliminat fizic dar,în pofida furiei, s-a abţinut să facă dezvăluiri privind dedesubturile economice ale puterii. După alegerile din 2014, Orban a favorizat ascensiunea unei noi generaţii, între care şeful său de cabinet, Janos Lazar şi ministrul de Externe, Peter Szijiarto. De câteva luni se duce o gherilă între vechea gardă, reprezentată de Simicska, şi cei care gândesc, asemenea lui Orban că a venit vremea de a i se slăbi influenţa. Oligarhul a fost ţinut la distanţă de discuţiile privind contractele gaziere pe care Budapesta doreşte să le încheie cu Moscova.

Ruptura a fost precipitată la începutul acestui an de două decizii care îl ating financiar, între care taxa pe reţetele publicitare ale media.

Criticile Angelei Merkel

Venită la Budapesta într-o vizită-fulger de câteva ore, cancelarul german Angela Merkel a criticat în urmă cu câteva zile democraţia „iliberală“, aşa cum o defineşte Orban, un admirator al lui Putin.

În prima sa vizită de la venirea la putere a liderului ungar în 2010, Angela Merkel, care face parte de asemenea din tabăra conservatoare, şi-a afirmat diferenţa: „partidul nostru, partidul din care provin, CDU are trei rădăcini – liberale, creştin-democrate şi conservatoare, pentru că suntem partidul poporului. Pentru mine, cuvântul „iliberalism“ nu are nimic de-a face cu democraţia“. În timp ce Viktor Orban este adesea criticat pentru derivele sale autoritare, cancelarul a insistat asupra libertăţii presei, independenţei justiţiei şi rolului ONG-urilor, toate acestea fiind în pericol, potrivit criticilor lui Orban. În seara vizitei lui Merkel, peste 4.000 de manifestanţi
s-au reunit în centrul Budapestei şi au cerut cancelarului german să le apere valorile democratice şi au scandat „Orban nu este Ungaria“, „Ungaria nu vrea să fie mafia de stat a lui Orban şi a unui guvern anti-democratic“ şi  „Scapă-ne de diavol!“.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă