15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOligarhii ruși și fostul primar al New Yorkului și-au abandonat casele de...

Oligarhii ruși și fostul primar al New Yorkului și-au abandonat casele de lux de lângă turnul care a ars la Londra. Un politician britanic a cerut să fie rechiziționate

Aproximativ 1652 de locuinţe au fost lăsate neocupate în Kensington şi Chelsea, iar staţia de metrou Brompton Road a rămas nefolosită, după incendiul de la Turnul Grenfell, de luna trecută . Printre acestea sunt și unele deținute de oligarhii şi proprietarii înstăriţi, potrivit publicației britanice Daily Mail. Pe de altă parte, doar unele dintre familiile lăsate fără adăpost au reuşit să-şi găsească un domiciliu stabil.

Printre proprietari care nu folosesc locuințele de lux se numără şi fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, care a cumpărat o casă cu şapte dormitoare pentru suma de 16 milioane de lire în 2015, un ucrainian bilionar, care se opune extrădării sale în SUA, un fost membru executiv de la BBC şi un dezvoltator imobiliar de lux, notează Daily Mail.

Peste 80 de persoane şi-au pierdut viaţa, 24 de etaje au ars, iar 151 de locuinţe au fost distruse în iunie, după ce un incendiu neaşteptat a devastat Turnul Grenfell din vestul Londrei.  Conform ofiţerului Fiona McCormack, cea care supraveghează anchetă, incendiul nu a fost unul voit, iar cauza izbucnirii acestuia a fost o instalaţie frigorifică defectă. Turnul a ars în numai 15 minute, pornind de la etajul 4, locul unde trăia un taximetrist etiopian, Behailu Kebede.

Mai multe persoane au murit și peste 50 au fost rănite, în noaptea de marți spre miercuri, după ce un bloc cu 27 de etaje a fost cuprins de flăcări. Este posibil ca mulți rezidenți să fie blocați încă înăuntru, deși clădirea riscă să se prăbușească

Case rămase nelocuite

Conform Daily Mail, lista persoanelor a fost trimisă de către Consiliu Local, în mod accidental, mai multor surse, printre care şi cotidianului The Guardian. Documentul include date despre taxele caselor rămase nelocuite, precum şi proprietarii acestora.  

Lista a devenit publică după ce Jeremy Corbyn şi deputaţii muncitori seniori au cerut că locuinţele din Kensington şi Chelsea  lăsate goale de investitoriii străini să fie „rechiziționate” pentru victimele incendiului, dintre care multe locuiesc în casele temporare puse la dispoziţie de autorități.

Inclusă pe listă este şi staţia de metrou Brompton Road, care a fost cândva folosită ca un centru de comandă extrem de secret pentru Winston Churchill. Dar a rămas lăsată nefolosită de când a fost cumpărată cu 53 de milioane de lire de ucrainianul oligarh, Dmytro Firtash, în 2014.

Peste o treime din casele din cartier – 603 în total – sunt listate ca fiind neocupate de mai bine de doi ani. În plus, 1.010 sunt clasificate ca „neocupate și în mod substanțial nemobilate”, cu încă 39 rămase goale timp de mai puțin de un an, în timp ce lucrările de construcție au loc.

Altele fost cumpărate de companii offshore, printre care Dukes Lodge London Ltd, parte din imperiul bilionarului dezvoltator de bunuri Christian Candy. 

Sute de protestatari cer, în Londra, să se facă dreptate după incendiul în urma căruia cel puţin 30 de oameni au murit, iar numeroşi alţii sunt daţi dispăruţi, relatează site-ul agenţiei Reuters

Reabilităriile întârzie

Guy Shrubsole a declarat pentru The Guardiană: „Există un interes public clar pentru o mai bună înțelegere a problemei caselor goale de pe piața imobiliară supraîncălzită din Londra, de ce sunt cumpărate și lăsate goale și de unde vin banii”. În Nottingdale, secția Turnului Grenfell, sunt 64 de case listate ca vacante.

Consiliul municipal a făcut 169 de oferte de cazare pentru supraviețuitorii din Grenfell, iar 46 au fost acceptate. Numai 12 gospodării au fost reabilitate până acum.

Conform Daily Mail, fostul primar al New Yorkului nu a răspuns unei solicitări de a comenta situația.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă