14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialOlanda se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, în ciuda declarațiilor...

Olanda se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, în ciuda declarațiilor lui Juncker

Viziunea despre viitorul Uniunii Europene expusă miercuri de Jean-Claude Juncker în plenul Parlamentului European este cea a unui 'romantic', a declarat premierul olandez Mark Rutte, care a precizat că se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, scrie joi cotidianul britanic Express, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Financial Times notează, într-o analiză a discursului președintelui Comisiei Europene despre starea Uniunii, că acesta a prezentat o viziune foarte ambițioasă a unei integrări mult mai aprofundate și cu un grad ridicat de centralizare a deciziilor la Bruxelles, cu zona euro și spațiul Schengen acoperind ansamblul blocului comunitar, care ar avea în perspectivă și o armată europeană.


Autoritățile austriece s-au arătat împotriva afirmațiilor preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, cu privire la extinderea către est a zonelor euro şi aderarea României la spațiul Schengen.

 

Juncker a căutat variante să evite necesitatea schimbării tratatelor europene și a găsit ceea ce Financial Times numește a fi niște obscure 'clauze pasarelă' pentru a elimina posibilitatea statelor naționale să se opună deciziilor luate la Bruxelles, inclusiv în domenii sensibile, precum politicile externă, fiscală sau socială, una dintre propunerile cheie avansate de el fiind extinderea votului prin majoritate calificată.

Președintele Comisiei Europene a propus inclusiv schimbări instituționale majore, precum alegerea eurodeputaților pe liste europene, nu naționale, idee ce pare că nu este sprijinită nici măcar de grupul său politic al popularilor europeni.

Această viziune federalistă ce merge către un fel de Statele Unite ale Europei și pe care The Guardian o consideră departe de realitate riscă să se lovească de opoziția celor care susțin ideea suveranității naționale și se opun transferului mai multor atribute naționale către instituțiile europene.

'Juncker este un romantic', a reacționat după discursul acestuia premierul olandez Mark Rutte. 'Cred că atunci când cineva are viziuni trebuie să consulte un doctor', a completat el amintind astfel de o declarație a fostului cancelar german Helmut Schmidt.

Întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: 'Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția'.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă