10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOlanda face un referendum pentru a spori puterea serviciilor de informații

Olanda face un referendum pentru a spori puterea serviciilor de informații

Olanda va organiza un referendum asupra unei legi care ar oferi serviciilor de informatii puteri extinse de supraveghere, a anunțat miercuri Comisia Electorală a Olandei, informează Reuters citată de Agerpres.

O serie de activiști, politicieni și grupuri media doresc modificarea 'legii privind interceptările', care a trecut prin parlament în iulie și le permite serviciilor de securitate să strângă informații în secret asupra unor largi pături ale populației.

Legea olandeză obligă guvernul să organizeze un referendum cu caracter non-constrângător dacă este înaintată Comisiei Electorale o petiție cu cel puțin 300.000 de semnături.

Comisia a anunțat că a primit mai mult de 384.000 de semnături valide și că referendumul va fi organizat în 21 martie 2018, împreună cu alegerile municipale.

Oponenții atenționează că civili nevinovați ar putea ajunge în vizorul serviciilor secrete, în timp ce guvernul afirmă că puteri sporite sunt necesare pentru a întări securitatea națională.

Dar, notează Reuters, în Olanda înseși legea cu privire la organizarea de referendumuri este controversată și ar putea fi anulată. Adoptată în 2015, aceasta a fost utilizată prima dată pentru a împiedica guvernul să ratifice un tratat economic pe care îl negociase cu Ucraina alături de alte state ale Uniunii Europene.

Majoritatea covârșitoare de voturi împotriva tratatului cu Ucraina l-a forțat pe prim-ministrul olandez Mark Rutte să caute să obțină un compromis cu celelalte 27 de state membre ale UE, care în cele din urmă a salvat acordul. Ulterior, s-a aflat că autenticitatea celor peste 400.000 de semnături strânse de activiști în Olanda pentru a declanșa referendumul nu a fost verificată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă