15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialOficiali americani și chinezi caută soluţii pentru a forţa Coreea de Nord...

Oficiali americani și chinezi caută soluţii pentru a forţa Coreea de Nord să renunțe la programul nuclear

Reprezentanții Apărării din SUA și diplomați chinezi discută, la Washington, despre posibile soluţii astfel încât să forţeze Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear, informează Reuters, potrivit Mediafax.

În cadrul discuţiilor este de aşteptat ca partea americană să preseze China pentru o înăsprire a sancţiunilor asupra Coreei de Nord. Statele Unite şi aliaţii săi ar dori impunerea unui embargou petrolier asupra Coreei de Nord şi impunerea unei interdicţii asupra liniilor aeriene nord coreene, mişcări împotriva cărora, în trecut, li s-au opus China şi Rusia.

"Cu toate că apreciez foarte mult eforturile preşedintelui Xi şi ale Chinei în privinţa Coreei de Nord, acestea nu au funcţionat. Cel puţin ştiu că China a încercat!", a scris Donald Trump pe Twitter.

Este încă neclar dacă aceste remarci ale preşedintelui american reprezintă o schimbare semnificativă în modul său de gândire cu privire la eforturile Statelor Unite de până acum de a stopa programul nuclear nord coreean, sau dacă ele reprezintă o întărire a liniei politice a Statelor Unite faţă de China.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a precizat că Beijingul a depus "eforturi susţinute" pentru rezolvarea tensiunilor din peninsula coreeană, nu ca rezultat al presiunilor externe ci datorită faptului că Republica Populară Chineză este un membru responsabil al comunităţii internaţionale, iar rezolvarea problemei nucleare nord coreene este în interesul Chinei.

Un oficial sud coreean aparţinând ministerului Apărării a declarat că Coreea de Nord rămîne pregătită în orice moment pentru efectuarea unui al şaselea test nuclear. Ultimul test nuclear al Coreei de Nord a avut loc în septembrie anul trecut, dar de atunci şi până în prezent a efectuat numeroase teste cu rachete balistice intercontinentale.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă