Oficialii UE vor discuta, miercuri, despre reformele legislative din Polonia. Comisia Europeană va lansa o acțiune juridică împotriva țării

de Roxana Petre , 26 iulie 2017 - stire actualizata la ora 16:08, 26 iulie 2017
Oficialii UE vor discuta, miercuri, despre reformele legislative din Polonia. Comisia Europeană va lansa o acțiune juridică împotriva țării

UPDATE 16.00: Comisia Europeană lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar, a anunțat miercuri prim-vicepreședintele executivului comunitar Frans Timmermans, citat de DPA, informează Agerpres.

 Motivul pentru care executivul UE a decis să ia măsuri este faptul că noua legislație introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbații și femeile cu funcții de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare.

Timmermans a adăugat că CE va trimite Poloniei o scrisoare de notificare oficială de îndată ce legea în cauză va fi publicată. Din momentul primirii scrisorii, autoritățile de la Varșovia vor avea la dispoziție o lună pentru a soluționa problemele semnalate.

De asemenea, Comisia Europeană a trimis Varșoviei un set de recomandări în care evidențiază pericolul pe care propunerile de reformă îl pot reprezenta pentru statul de drept în Polonia.

Frans Timmermans a precizat că, dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curții Supreme vor putea fi destituiți de către parlament, atunci Uniunea Europeană va acționa în conformitate cu articolul 7 al tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE.


Oficialii europeni vor discuta, miercuri, despre posibilitatea de a iniția o moțiune de cenzură pentru a aplica sancțiuni Poloniei, pentru nerespectarea legilor comune sau valorilor Uniunii Europene, în contextul reformei din justiție, informează Euronews, potrivit Mediafax.

Marți, preşedintele polonez Andrzej Duda a ratificat unul din cele trei proiecte de lege de reformare a sistemului judiciar, în pofida continuării protestelor. Duda a semnat un proiect de lege adoptat de către partidul Lege şi Justiţie, care conferă ministrului de Justiţie puterea de a angaja sau de a demite preşedinţi de instanţă ai jurisdicţiei generale a statului.

Conform Uniunii Europene, reformele plănuite vor conduce la politicieni ce vor demite orice judecător ce va înainta acţiuni împotriva acestora.


Citește și:  Bartosz Dudek: Preşedintele Andrzej Duda a blocat prin veto o bună parte a noilor legi ale justiţiei, schimbând balanța puterii în Polonia | ANALIZĂ DW

În mod surprinzător, preşedintele Andrzej Duda a blocat prin veto o bună parte a noilor legi ale justiţiei, ceea ce schimbă decisiv balanţa politică din Polonia.

 

Comentarii

  • Alex

    26 iulie 2017 18:36

    Polonezii au personalitate si nu se lasa manevrați de UE.Curând va vi Polxit!Cat despre vârstă de pensionare la femei...Femeile poarta copii in burta,ii nasc,ii alăptează,se implica mai mult decât bărbații in creșterea si educarea copiilor,duc greul in gospodărie..si mai si lucrează la serviciu cot la corlt cu bărbații.Ar fi normal sa fie pensionate in orice profesie ci cel puțin cinci ani mai devreme decât barbatii,pentru ca organismul lor este de timpuriu uzat din cauzele mentionate mai sus.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design