13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEfect BREXIT. O petiție cu 56.000 de semnături cere un referendum pentru...

Efect BREXIT. O petiție cu 56.000 de semnături cere un referendum pentru ieșirea OLANDEI din UE

O petiţie care a adunat peste 56.000 de semnături şi care cere organizarea unui referendum privind eventuala ieşire a Olandei din Uniunea Europeană (‘Nexit’) a fost înaintată marţi seară camerei inferioare a Parlamentului, la cinci zile după votul britanicilor pentru Brexit, transmite AFP citată de Agerpres.

Iniţiatorii petiţiei sunt Patrick Crijns, un angajat în vârstă de 31 de ani, şi Peter van Wijmeren, un şomer de 41 de ani.

Ei susțin că doresc ‘să lanseze un semnal că există un interes pentru Nexit’, după cum au declarat pentru cotidianul olandez NRC.Next. 

Deputaţii olandezi au respins marţi seară, cu un scor de 124-14, moţiunea deputatului anti-islam şi eurosceptic Geert Wilders, prin care se cerea ‘desfăşurarea, cât mai curând posibil, a unui referendum asupra unui Nexit’. 

‘După introducerea euro şi crearea Uniunii Europene, prin care suveranitatea noastră naţională a fost abandonată şi frontierele noastre au dispărut, totul nu a făcut decât să se înrăutăţească’, au scris iniţiatorii pe pagina de Facebook, urmărită de 37.500 de persoane. 

Lansată la 1 iunie, petiţia online a obţinut majoritatea semnăturilor din totalul de 56.710 în primele două zile după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie. 

În pofida unei ascensiuni a euroscepticilor, un astfel de referendum nu se află pe ordinea pe zi în Olanda, nefiind susţinut de parlament. 

Olanda, unul dintre statele fondatoare ale Uniunii, va organiza alegeri legislative în martie viitor. 

Convocarea unui referendum cu caracter obligatoriu ar reclama un mecanism greoi de modificare a Constituţiei, care ar dura ani, precum şi voinţa majorităţii formaţiunilor politice. 

Propunerea lui Geert Wilders, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii, aflată în frunte în toate sondajele de opinie din Olanda, a promis că va convoca un referendum pe această temă dacă va fi ales prim-ministru la viitoarele alegeri. Experţii estimează însă că niciun alt partid nu pare dispus să colaboreze cu Wilders.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă