4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialO lovitură aeriană americană a ucis afgani din forțele pro-guvernamentale

O lovitură aeriană americană a ucis afgani din forțele pro-guvernamentale

 

O lovitură aeriană americană a ucis vineri membri ai trupelor afgane de securitate în provincia Helmand, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor armate ale SUA, care nu a precizat numărul victimelor. Surse locale vorbesc despre 15 morţi, arată Reuters.

Comunicatul de la Washington menţionează că victimele fac parte din ”personalul local de securitate aliniat cu forţele guvernului afgan”, ceea ce sugerează că ar putea fi vorba de luptători din miliţiile care sprijină guvernul de la Kabul. ”În timpul unei operaţiuni a ANDSF (forţele de apărare naţională şi de securitate afgane) sprijinite de SUA, loviturile aeriene au provocat moartea forţelor afgane aliate care erau adunate într-o unitate”.

Localnicii afirmă că este vorba despre 15 poliţişti, inclusiv doi comandanţi, ucişi în districtul Gereshk, la nord de Lashkar Gah, capitala provinciei, şi că mulţi alţii au fost răniţi. Bilanţul nu a fost confirmat oficial.

"Forţele noastre se află la faţa locului şi aduc cadavrele dintre ruine. Un număr exact de victime şi detalii despre incident vor fi anunţate mai târziu", a dclarat Hayatullah Hayat, guvernatorul provinciei Helmand.

Talibanii controlează o mare parte a provinciei, mare producătoare de opiu, iar luptele lor cu armata afgană s-au intensificat în ultima săptămână. Avioane americane au lansat 52 de lovituri în Helmand în ultimele cinci zile, dintre care 10 în Gereshk, joi, a precizat comandamentul militar american din Kabul.

Asupra incidentului de vineri are loc o anchetă. "Dorim să ne exprimăm cele mai profunde condoleanţe familiilor afectate de nefericitul incident", se mai arată în comunicatul forţelor SUA.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă