6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialO femeie de 88 de ani a fost condamnată la doi ani...

O femeie de 88 de ani a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare pentru negarea Holocaustului

O femeie de 88 de ani din Germania a fost condamnată, în apel, la doi ani de închisoare cu executare pentru negarea Holocaustului, informează miercuri RFI.

Ursula Haverbeck, supranumită "bunicuța nazistă", fusese condamnată în primă instanță la 10 luni închisoare.

Apelul Ursulei Haverbeck a fost respins, ea fiind găsită inițial vinovată de incitare la ură și rebeliune, în unele articole scrise de ea și apărute în publicația Vocea Reich-ului, în care nega Holocaustul, faptă incriminată de Codul Penal al Germaniei.

De asemenea ea a scris o scrisoare primarului orașului Detmold din nordul Germaniei, spnând că Auschwitz a fost o minciună și că nu au existat lagăre de exterminare, ci doar lagăre de muncă sub regimul nazist.

Haverbeck a afirmat că gazarea evreilor de către naziști nu a fost dovedită din punct de vedere istoric și a spus că "Holocaustul este cea mai mare și persistentă minciună din istorie", într-un interviu televizat din timpul recentului proces al fostului gardian de la Auschwitz, Oscar Groning.

În cursul apelului avocatul ei a cerut achitarea pe motiv că sentința îi încalcă libertatea de exprimare, dar curtea superioară a găsit-o vinovată de opt capete de acuzare de incitare la negarea Holocaustului și a condamnat-o la doi ani de închisoare du executare și fără posibilitate de eliberare condițioantă.

Soțul lui Haverbeck a avut o funcție importantă sub regimul nazist și cuplul a rămas activ după război în cercuri de extrema dreaptă.

În anul 2000, ea a devenit directoare adjunctă a grupului revizionist "Societatea pentru reabilitarea celor persecutați și respingerea Holocaustlui", al cărui director era negaționistul Holocaustului Bernard Schaub.

Negarea Holocaustului este incriminată explicit sau implicit în 17 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Israel, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, România (Ordonanța de Urgență 31/2002), Rusia, Slovacia și Ungaria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă