9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialO delegație a jurnaliștilor români a discutat cu ambasadorul Turciei despre situația...

O delegație a jurnaliștilor români a discutat cu ambasadorul Turciei despre situația oamenilor de presă arestați

O delegație a jurnaliștilor români a avut miercuri o întâlnire cu ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaș, pentru a discuta despre situația celor peste 40 de angajați ai instituțiilor media din Turcia care au fost arestați.

Ziariștii turci arestați urmează să fie audiați, fiind acuzați că au colaborat cu organizația imamului Fethullah Gulen, acuzat de organizarea puciului eșuat din 15 iulie, informează un comunicat al FAIR-MediaSind.

Din delegație au făcut parte președintele executiv al FAIR-MediaSind, Cristi Godinac, vicepreședinții Cătălina Matei și Adrian Valentin Moise, coordonatorul Departamentului internațional al SRJ MediaSind, Marilena Gheorghiță, alături de jurnalistul Mircea Toma, președintele ActiveWatch, și Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

"Nu suntem adepții unor mișcări precum cele petrecute în Turcia, prin care s-a încercat o lovitură de stat. Dar, libertatea de exprimare este un drept consfințit în legea supremă a fiecărui stat democratic. Fiecare om are dreptul să își exprime opinia, fără teama că doar afirmarea unui punct de vedere asupra unei situații sau asupra unui fapt ar putea să îl coste libertatea sau chiar viața. Fiecare jurnalist are libertatea să își facă meseria, iar îngrădirea acestui drept este o ofensă adusă nu doar acestei profesii, dar mai ales democrației. Situația din Turcia în care se află câteva zeci de jurnaliști este una gravă. Ne dorim respectarea acestor principii fundamentale la nivel internațional, altfel se poate crea un precedent periculos. Apreciem deschiderea Excelenței Sale, ambasadorul Turciei în România, în fața apelului nostru și sperăm că autoritățile de la Ankara vor răspunde solicitărilor venite din partea jurnaliștilor români și a principalelor organizații de profil din lume, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Reporter sans Frontieres, IFEX și Amnesty International', a declarat președintele executiv al FAIR-MediaSind, Cristi Godinac.

Directorul CJI, Ioana Avădani a susținut că "organizațiile noastre au acționat consecvent, timp de aproape 20 de ai, pentru decriminalizarea așa-numitelor 'delicte de presă'".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă