14.8 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialO agenție de presă turcă a dezvăluit poziția trupelor americane și franceze...

O agenție de presă turcă a dezvăluit poziția trupelor americane și franceze în Siria

Agenția de presă turcă Anadolu ar fi dezvăluit localizarea forțelor speciale americane și franceze în nordul Siriei, provocând iritarea Statelor Unite, care se tem acum pentru securitatea soldaților lor, relatează joi AFP citată de Agerpres.

Anadolu a anunțat unde sunt amplasate 10 instalații militare americane, dezvăluind chiar și numărul de soldați din forțele speciale staționate acolo.

Potrivit Anadolu, 200 de soldați americani și 75 de soldați ai forțelor franceze s-ar găsi într-un avanpost la treizeci de kilometri nord de Raqa, capitala autoproclamată a organizației Stat Islamic (SI).

Divulgarea acestor informații confidențiale expune forțele coaliției la "riscuri inutile", potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Adrian Rankine-Galloway.

"Am fi foarte preocupați dacă responsabili ai unui aliat din NATO pun în pericol în mod deliberat trupele noastre prin divulgarea de informații confidențiale", a mai declarat el.

"Ne-am exprimat preocupările guvernului turc", a adăugat el, refuzând să comenteze cu privire la exactitatea locurilor dezvăluite de Anadolu.

Aceste 10 baze militare (două aerodromuri și opt avanposturi) sunt folosite pentru a oferi sprijin Partidului Uniunea Democratică (PYD, kurd), și aripii sale armate, Unitățile de protecție ale poporului kurd (YPG), considerate de Ankara legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia îi consideră pe separatiștii kurzi PKK drept organizație "teroristă", în timp ce conflictul kurd în Turcia a costat viața a peste 40.000 de persoane de la declanșarea sa în 1984.

Relațiile dintre SUA și Turcia, deși aliați în NATO, s-au răcit după intervenția în Siria a coaliției conduse de Washington pentru a învinge SI.

Statele Unite contează în schimb pe YPG și alte grupări kurde în lupta terestră împotriva SI. Ele au trimis arme kurzilor, provocând îngrijorarea Ankarei care se teme că aceste arme vor ajunge în mâinile PKK.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cătălin Drulă, pe poziții: “Nu ne poate lua nimeni dreptul de a candida”

Președintele USR, Cătălin Drulă, a afirmat duminică că dreptul de a candida al Alianței Dreapta Unită nu poate fi suprimat, considerând acest drept "pilonul...

Naționala de fotbal feminin a României are un nou selecționer. Cine i-a luat locul lui Cristian Dulca

Federația Română de Fotbal a anunțat încheierea de comun acord a colaborarării cu Cristian Dulca, selecționerul naționalei de fotbal feminin a României în ultimii...

Șase răniți în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Mykolaiv, afirmă Ucraina

Cel puțin șase persoane au fost rănite duminică într-un atac cu rachete rusești asupra orașului portuar Mykolaiv de la Marea Neagră, au anunțat oficialii...
Ultima oră
Pe aceeași temă