Noi contre între Seul și Phenian, după confiscarea echipamentelor de la Kaesong

de Avram Eliza , 12 februarie 2016 - stire actualizata la ora 09:15, 12 februarie 2016
Noi contre între Seul și Phenian, după confiscarea echipamentelor de la Kaesong

Coreea de Sud a avertizat, vineri, Nordul, că a acţionat 'ilegal' prin confiscarea echipamentelor sud-coreene din complexul industrial intercoreean Kaesong, relatează Yonhap şi AFP, conform Agerpres

Ministrul sud-coreean pentru unificare, Hong Yong-pyo, a calificat decizia Phenianului drept 'extrem de regretabilă', adăugând că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord) trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate. 

În total, la Kaesong operau 124 de companii sud-coreene, unde lucrau circa 54.000 de nord-coreeni. 

Citește și: Coreea de Sud a început evacuarea complexului de la Kaesong. Cum au reacţionat autorităţile de la Phenian

Coreea de Nord le-a ordonat joi tuturor sud-coreenilor să părăsească imediat complexul industrial intercoreean Kaesong şi a anunţat confiscarea tuturor echipamentelor sud-coreene. Toţi cetăţenii sud-coreeni care se găseau în complexul de la Kaesong, situat la 10 kilometri de frontiera intercoreeană, au fost expulzaţi. 

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, Coreea de Sud a luat vineri o serie de măsuri pentru a limita pierderile suferite de firmele sud-coreene în urma închiderii complexului Kaesong. Astfel, executivul sud-coreean le va furniza ajutor de urgenţă în bani lichizi 'rapid şi suficient' şi va extinde perioada de maturitate a creditelor luate de firmele care se confruntă cu o criză de lichidităţi. 

De asemenea, guvernul sud-coreean va amâna plata taxelor şi a facturilor la utilităţile publice, precum energia electrică. 

Deschisă în 2004 ca simbol al 'reconcilierii' între cele două Corei, zona industrială Kaesong, finanţată de Coreea de Sud, este o sursă crucială de valută pentru Phenian. Guvernul şi întreprinderile sud-coreene au investit aici, în peste 10 ani, peste 1.000 miliarde de woni (742 milioane de euro), unele dintre aceste sume fiind utilizate de Phenian pentru a-şi finanţa programele nuclear şi balistic. 

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă care transporta un satelit de observaţie, potrivit televiziunii oficiale nord-coreene. Prezentată de Phenian drept 'misiune spaţială', această lansare a fost condamnată ca fiind un 'test balistic deghizat', care ar avea drept scop punerea în funcţiune a unor arme capabile să lovească teritoriul american. 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design