9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialNicolas Sarkozy, la un pas de judecată

Nicolas Sarkozy, la un pas de judecată

Procuratura Naţională Financiară din Franţa a cerut ca fostul preşedinte al ţării, Nicolas Sarkozy, să fie judecat pentru corupţie, trafic de influenţă şi violarea secretului profesional în scandalul interceptărilor, a relatat sâmbătă cotidianul Le Parisien, citat de EFE.

Procuratura, a cărei solicitare urmează să fie validată de judecătorii de instrucţie, a cerut în această săptămână trimiterea în judecată a avocatului lui Sarkozy, Thierry Herzog, şi a fostului magistrat Gilbert Azibert.

Ancheta s-a încheiat în 2016, însă mai multe recursuri au crescut durata procesului.

În iulie 2014, Sarkozy a fost inculpat în acelaşi caz pentru corupţie activă, trafic de influenţă şi ascunderea violării secretului profesional.

Magistraţii i-au urmărit apelurile telefonice pe fondul suspiciunilor că ar fi primit finanţări de la regimul libian al lui Moammar Ghadafi în timpul campaniei electorale din 2007 în urma căreia Sarkozy a devenit preşedinte.

Din întâmplare, între aceste înregistrări s-au descoperit convorbiri între fostul preşedinte francez şi avocatul său din care se deducea că încercau să obţină, prin intermediul lui Azibert, informaţii secrete dintr-un alt dosar în care se ancheta dacă Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului de cosmetice L'Oréal, i-ar fi finanţat ilegal campania din 2012.

Unele dintre aceste convorbiri telefonice au fost transcrise şi publicate în presă, iar din ele se subînţelegea că Sarkozy era dispus să-l ajute pe judecătorul Azibert să obţină un post în Monaco în schimbul influenţării de către acesta a deciziei Tribunalului Suprem în cazul Bettencourt.

În martie 2016, Tribunalul Suprem a validat în sentinţă definitivă cvasitotalitatea interceptărilor convorbirilor fostului preşedinte, pe baza cărora procuratura îşi instrumentează cazul, ceea ce lasă deschisă calea spre un posibil proces.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă