12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNew York Times îi susține pe Hillary Clinton și pe John Kasich...

New York Times îi susține pe Hillary Clinton și pe John Kasich în cursa prezidențială

Comitetul editorial al New York Times, cel mai prestigios din SUA, a anunţat sâmbătă că îi susţine pe Hillary Clinton în cursa pentru învestitura democrată şi pe John Kasich în cea republicană, relatează AFP şi Reuters. 

Această declaraţie de susţinere, care nu reprezintă o mare surpriză pentru candidata democrată şi este în nota moderată a cotidianului în ceea ce priveşte candidatul republican, intervine cu două zile înainte de primele alegeri primare care vor avea loc luni, în statul Iowa, scrie Agerpres. 

"Alegătorii au şansa de a putea alege unul dintre candidaţii prezidenţiali cei mai calificaţi din istoria modernă", afirmă comitetul, compus din 19 membri care au drept sarcină principală redactarea editorialelor cotidianului şi sunt independenţi de redacţie. 

Comitetul reaminteşte că a susţinut-o pe Hillary Clinton de trei ori, de două ori în cursa pentru Senat şi o dată în 2008 împotriva lui Barack Obama în cursa pentru învestitura democrată. 

În ceea ce priveşte adversarii democraţi ai lui Hillary Clinton în cursa pentru învestitură, editorialiştii recunosc că Bernie Sanders a surprins prin entuziasmul pe care l-a suscitat, dar precizează că "nu are experienţa sau ideile programului oferit de Hillary Clinton". 

Clinton şi Sanders sunt cot la cot în Iowa, iar senatorul din Vermont chiar o devansează pe fosta şefă a diplomaţiei în New Hampshire, a doua etapă a alegerilor primare, care va avea loc la 9 februarie. 

În ceea ce priveşte cursa republicană, comitetul a procedat mai degrabă prin eliminare, decât din entuziasm, notează AFP. 

Comitetul l-a exclus pe Donald Trump, care domină totuşi cursa pentru învestitura republicană, considerându-l incompetent şi populist şi estimând că nu are "nici experienţa necesară în domeniile securităţii naţionale, apărării sau comerţului mondial, şi nici dorinţa de a se educa în aceste subiecte". 

În ceea ce-l priveşte pe Ted Cruz, al doilea favorit republican în sondaje, comitetul apreciază că a intrat în cursă doar dintr-o ambiţie personală. "Dl Cruz este gata să spună orice pentru a câştiga. Şi cel mai rău este că ar risca apoi să facă ceea ce spune", menţionează editorialiştii. 

Alegerea se opreşte prin urmare asupra lui John Kasich, actual guvernator al statului Ohio, considerat "singura alegere plauzibilă pentru republicanii obosiţi de extremismul şi lipsa de experienţă afişate în aceste alegeri"

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă