4.9 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialThe New York Times: Rușii ar fi apelat la serviciile unuia dintre...

The New York Times: Rușii ar fi apelat la serviciile unuia dintre cei mai căutați hackeri din lume, în cazul alegerilor prezidențiale din America

Moscova s-ar fi folosit de unul din cei mai căutați hackeri din lume, Evgeniy M. Bogachev, ca să caute prin calculatoarele politicienilor și ale guvernatorilor americani. În vreme ce hackerul fura din băncile mondiale, rușii citeau informații clasificate despre estul Ucrainei și războiul din Siria, scrie ziarul american The New York Times. 

Evgeniy M. Bogachev este cel mai căutat hacker din lume, iar FBI a pus pe capul său o recompensă de 3 milioane de dolari. Rusul a furat trei milioane de dolari de la bănci, companii și organizații din toată lumea, după ce a creat un malware care îi dădea controlul asupra a un milion de calculatoare din toată lumea, faptă pentru care este pus sub acuzare pe teritoriul statului american. 

În luna decembrie, Administrația Obama a impus sancțiuni împotriva sa și a altor cinci persoane, după agențiile de informații au stabilit că Rusia a fost implicată în alegerile prezidențiale din SUA. 

Potrivit NYT, Bogacev duce o viață de lux, trăind într-o stațiune de pe malul Mării Negre, într-un apartament spațios. Spionul de 33 de ani mai deține și o colecție de mașini de lux, deși mașina pe care preferă să o conducă este un Jeep Grand Cherokee. Anchetatorii americani spun că rusului îi place să navigheze și că are un yacht.

Cine este Evgeniy M. Bogachev

În 2007, Bogachev a creat un malware numit GameOver ZeuS, program la care au lucrat alți șase apropiați de-ai hackerului. Cu acest malware a fost infectată o rețea de un milion de calculatoare. Virusul a trecut de cele mai sofisticate măsuri de securitate ale băncilor pentru a goli rapid conturi și pentru a transfera banii în străinătate printr-o serie de intermediari. Oficiali ai FBI au declarat, pentru NYT, că a fost cea mai complexă schemă de furt pe care au întâlnit-o vreodată, și până în 2014 a fost impenetrabilă.

Începând cu 2001, rusul se implică în activitățile de spionaj desfășurate de Guvernul de la Kremlin, procurând informații despre transportul de armament din SUA către Orient, Crimeea și documente secrete despre Turcia.  Însă, în ciuda evidentei prețuiri a Rusiei față de hacker, experții în securitate cibernetică au declarat că nu se poate ști cine a comandat aceste căutări. De asemenea, nu se știe dacă autoritățile ruse au și obținut documente clasificate, deși șansele ca calculatoarele mai multor angajați guvernamentali sau colaboratori să fi fost infectate sunt foarte mari.

Cele mai citite

România visează la Campionatul Mondial după 28 de ani! Tragere favorabilă pentru tricolori

România și-a aflat astăzi adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, iar sorții au fost de partea tricolorilor. Echipa antrenată de Mircea Lucescu va lupta...

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...

Comisia Europeană menține politicile stricte privind emisiile auto, în ciuda presiunilor

Comisia Europeană nu are în vedere modificarea politicilor actuale pentru reducerea emisiilor de carbon ale autoturismelor, a declarat comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă