19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNaveta diplomatica a doamnei Rice in Orientul Mijlociu

Naveta diplomatica a doamnei Rice in Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat ca va proceda fara graba si ferm in conditiile in care asambleaza elementele pentru ceea ce ar trebui sa constituie noul plan de pace in Orientul Mijlociu, noteaza Associated Press.

Dupa ce s-a intalnit cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene /ANP/, Mahmoud Abbas, si cu premierul israelian Ehud Olmert, ieri, secretarul de stat american s-a indreptat astazi dimineata spre Iordania, urmand sa revina la Ierusalim pentru o a doua runda de intalniri cu Abbas si Olmert.

D-na Rice se afla intr-o misiune de tip naveta diplomatica, care aminteste de incercari anterioare esuate de a-i aduce la aceeasi masa pe israelieni si palestinieni. Este cea de a patra calatorie a sa in regiune in tot atatea luni.

Oficialii americani sunt rezervati atunci cand sunt intrebati daca d-na Rice are ceva mai ambitios in plan, dar aceasta a dat clar de inteles ca un 'big bang' – precum un program de pace detaliat asemenea celui conceput si sprijinit de Washington sau un summit asemanator celui de la Camp David – nu va avea loc prea curand.

Condoleezza Rice a facut cateva declaratii dupa o lunga discutie cu Abbas. Aranjamentele delicate pentru intalnirile din Ramallah au ilustrat peisajul politic schimbat de cand Abbas a acceptat sa guverneze mana in mana cu Hamas, gruparea islamica militanta pe care Israelul si SUA o califica drept organizatie terorista. Noul guvern a fost format saptamana trecuta in conformitate cu termeni care nu satisfac cererile internationale, de a recunoaste Israelul, a renunta la violenta si a conveni respectarea acordurilor de pace din trecut.

Demnitarul american a declarat ca SUA vor decide de la caz la caz cu care dintre oficialii care nu sunt membri ai Hamas se vor intalni, bazandu-se in mare parte pe trecutul fiecaruia.

 

Colaboratorii lui Abbas au declarat ca acesta impreuna cu Rice au examinat modalitatile de a implica statele arabe moderate in procesul de pace israeliano-palestinian.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă