10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO va instala două noi COMANDAMENTE în ESTUL Europei. Vezi poziţia lor

NATO va instala două noi COMANDAMENTE în ESTUL Europei. Vezi poziţia lor

Alianţa Atlantică analizează posibilitatea instalării a două noi comandamente tip NFIU (NATO Force Integration Unit), alături de cele deja existente.

Comandamente NFIU funcţionează, din anul 2015, în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi România. Viitoarele două comandamente vor fi instalate în Ungaria şi în Slovacia.

Anunţul referitor la acestea a fost lansat, joi, la Bruxelles, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu prilejul reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre. Stoltenberg şi-a exprimat “speranţa” că miniştrii Apărării vor aproba constituirea celor două comandamente noi.

Citeşte şi:  Miniştrii Apărării din NATO evaluează stadiul măsurilor de protecţie împotriva RUSIEI

Decizia privind înfiinţarea comandamentelor NFIU, pe baza căreia s-au înfiinţat primele şase obiective de acest tip, s-a luat la summit-ul NATO din Ţara Galilor, din anul 2014. Comandamentele NFIU au rolul de a facilita acţiunile Forţei de Răspuns a NATO (NRF).

La nivelul conducerii Alianţei, ideea realizării NRF este anterioară crizei din Ucraina, din anul 2014, dar punerea ei în practică a fost accelerată după implicarea Rusiei în Ucraina şi după ocuparea peninsulei Crimeea.

Citeşte şi:  Primul TEST pentru comandamentul NATO din Bucureşti: respingerea unui ATAC ARMAT asupra ROMÂNIEI

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel,...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă