10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO este în alertă, ca urmare a ultimelor acțiuni ale Rusiei în...

NATO este în alertă, ca urmare a ultimelor acțiuni ale Rusiei în Siria

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat, marți, îngrijorat de un posibil angajament sporit al Rusiei în Siria, avertizând că orice întărire a sprijinului pentru regimul lui Bashar al-Assad nu va face decât să agraveze conflictul, informează Agerpres.

“Da, sunt îngrijorat de informațiile conform cărora este posibil ca Rusia să fi desfășurat personal militar și avioane în Siria”, a declarat Stoltenberg într-un schimb de opinii organizat pe pagina sa de Facebook, răspunzând unei întrebări din partea AFP.

“Orice sprijin militar pentru regimul lui Assad ar putea duce la o escaladare a conflictului și la alte decese ale unor persoane nevinovate”, a declarat el.

Declarația a fost făcută la câteva ore după ce Bulgaria, țară membră a NATO, a anunțat că a refuzat unui număr neprecizat de avioane ruse să traverseze spațiul său aerian la sfârșitul săptămânii trecute, pe fondul temerilor SUA privind creșterea sprijinului militar al Moscovei pentru regimul sirian.

Sâmbătă, secretarul american de stat John Kerry l-a sunat pe omologul său rus Serghei Lavrov pentru a-i transmite ‘îngrijorarea SUA’ în privința unui eventual angajament militar al Rusiei în Siria.

Lavrov a subliniat în cursul acestei discuții că “partea rusă nu a ascuns niciodată că livrează echipamente militare autorităților siriene pentru a lupta împotriva terorismului”, potrivit diplomației ruse.

Ca răspuns la o altă întrebare, Stoltenberg a afirmat că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) reprezintă “o amenințare gravă pentru poporul irakian, poporul sirian, pentru regiune, pentru țările noastre”.

Aproape un milion de sirieni sunt potențial în pericol, în contextul în care războiul civil — care a făcut 250.000 de morți din martie 2011 — a provocat deja strămutarea a 11 milioane de persoane, dintre care patru milioane și-au părăsit țara, potrivit ONU.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă