7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMult trâmbițatul acord de la Hamburg este în detrimentul SUA. Trump şi...

Mult trâmbițatul acord de la Hamburg este în detrimentul SUA. Trump şi Putin s-au înţeles doar pe un singur subiect: Siria

În cele două ore și 16 minute cât a durat întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin la Hamburg, cei doi s-au înțeles doar într-o singură privință: aceea de a impune un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei începând de ieri.  

Acordul respectiv apără frontiera Israelului în apropiere de teritoriile ocupate Golan și frontiera cu Iordania, acolo unde și SUA, și Israelul i-au bombardat de mai multe ori pe aliații lui Putin: armata lui Bashar al-Assad, milițiile șiite pro-Assad, susținute de Iran și Hezbollah.  

Un acord pentru aliații SUA

De fapt, SUA au încheiat „un acord“ față de aliații tradiționali, Israel și Iordania, acord ce nu va aduce niciun beneficiu poporului sirian pe termen scurt și mediu. Iar Rusia a obținut aprobarea să-și desfășoare poliția militară în zonă, pentru a asigura încetarea focului. Un centru de monitorizare a armistițiului va fi înființat în Iordania. Nu s-a comunicat nimic despre soarta celor peste 80.000 de refugiați sirieni din tabăra Zaatari, din Iordania, dintre care peste jumătate sunt copii. 

Tabăra Zaatari este una dintre cele mai defavorizate, în ciuda fondurilor uriașe investite, dar care nu ajung la refugiați, fiind însușite de o rețea de organisme „umanitare“ înființate pentru a absorbi bani. Bolile cronice, epidemiile, condițiile insalubre și lipsa medicamentelor fac numeroase victime. Proxeneții și traficanții de droguri din zonă răpesc refugiați fără teamă de pe­deapsă. Orice revoltă în tabără este anihilată de armata iordaniană pe motiv de „luptă contra teroriștilor“. Soarta taberei Zaatari intră la „detaliile“ care încă nu s-au discutat.

Iranul a cerut frontiera Siria-Irak

„SUA, Rusia și puterile regionale au ajuns la un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei“, s-a anunțat după întâlnirea celor doi președinți. Una dintre puterile regionale, Iranul, insistase telefonic cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, înaintea întâlnirii Trump-Putin, să nu fie scoasă de la „masa negocierilor“, știut fiind că SUA în repetate rânduri au susținut că puterea Teheranului în regiune și amestecul în conflictele din alte țări trebuie eliminate. Secretarul Consiliului iranian pemtru Securitate Națională, Ali Shamkhani, a cerut să i se asigure intervenția militară în alte zone ale frontului sirian în schimbul „cedării“ celui din sud-vestul Siriei. 

În special Iranul este interesat de frontul estic, la frontiera Siria-Irak, pentru a forma un coridor de aprovizionare a milițiilor sale și pentru „a menține un picior în Damasc“.

SUA nu-l vor pe Bashar „pe termen lung“

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, care a participat la întrevederea Trump-Putin, împreună cu omologul rus, Serghei Lavrov, și doi interpreți, a declarat, la sfârșitul celor peste  două ore (inițial se prevăzuse ca întâlnirea să dureze 30 de minute), că s-au luat în calcul și alte zone ale Siriei pentru a institui zone de siguranță, inclusiv de interdicție de zbor. „Odată ce vom învinge ISIS, vom lucra împreună la un proces politic ce va asigura viitorul poporului sirian. Nu vedem un viitor pe termen lung pentru Bashar al-Assad.“ Pe termen scurt, însă, războiul continuă, Rusia și Iranul îl susțin în continuare pe dictatorul de la Damasc. 

Turcia va riposta

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că țara sa nu va accepta înarmarea luptătorilor kurzi din Siria. „Cu siguranță nu vom rămâne tăcuți și pasivi față de sprijinirea și înarmarea organizațiilor teroriste din apropierea frontierelor noastre și față de formarea de insule de terorism în regiune“, a declarat Erdogan într-o conferință de presă în cadrul Summitului G-20 de la Hamburg. „Nu vom ezita să facem uz de dreptul nostru la autoapărare împotriva formațiunilor care amenință securitatea țării noastre“, a adăugat el.  

PROTESTE. Hamburg, sub teroare

Tensiunile au escaladat pe străzile oraşului german Hamburg, chiar și după Summitul G20. Poliţia a folosit tunuri de apă. Peste 200 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi şi mai mult de 140 de persoane arestate. Angela Merkel a fost criticată pentru că a găzduit summitul într-un oraş mare, dar a promis cetățenilor că vor fi despăgubiţi.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă