13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMossack Fonseca refuză publicarea documentelor din dosarul Panama Papers

Mossack Fonseca refuză publicarea documentelor din dosarul Panama Papers

Cabinetul panamez de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul unui imens scandal de evaziune fiscală dezvăluit de “Panama Papers”, a ameninţat cu acţiuni în justiţie dacă aceste milioane de documente vor făcute publice, informează AFP citată de Agerpres.

Publicarea documentelor ar urma să înceapă luni.

Într-o scrisoare adresată joi Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care intenţionează să prezinte online aceste documente, cabinetul îi cere “să renunţe”, subliniind că este vorba despre “un furt de informaţii şi o încălcare a acordului de confidenţialitate dintre client şi avocat, pe care trebuie să îl protejăm”. 

“Sperăm că polemica nu ne va duce la viitoare acţiuni în justiţie”, a adăugat acesta. 

La începutul lunii aprilie, dezvăluirile “Panama Papers” au provocat deschiderea a numeroase anchete în diverse locuri ale lumii şi a dus la demisia premierului islandez şi a unui ministru spaniol. 

Cele 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca, dezvăluite de peste o sută de media, au scos la lumină utilizarea la scară largă a societăţilor offshore care permit plasarea de active în teritorii opace şi cu fiscalitate extrem de redusă. 

După publicarea acestor documente, Franţa a înscris din nou Panama pe lista paradisurilor fiscale, în timp ce miniştrii de finanţe din G20 au lansat un apel pentru a lupta împotriva companiilor offshore. 

În opinia cabinetului panamez, mass-media “s-au hrănit cu informaţii furate din sistemul nostru pentru a difuza ştiri, scoase din contextul lor, şi a dăuna reputaţiei noastre ca firmă serioasă”. 

Autorităţile din Panama au desfăşurat mai multe percheziţii la birourile Mossack Fonseca pentru a confisca documente, însă până în prezent niciunul dintre şefii săi nu a fost pus sub acuzare sau închis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă