Moscova: miting în memoria lui Boris Nemţov, liderul opoziţiei ruse

de Carla Popa , 28 februarie 2016 - stire actualizata la ora 18:50, 28 februarie 2016
Moscova: miting în memoria lui Boris Nemţov, liderul opoziţiei ruse

Peste 30.000 de persoane au ieşit în stradă, sâmbătă, în Moscova şi alte zeci de mii în oraşe din Rusia pentru a comemora un an de la moartea liderului rus al opoziţiei Boris Nemţov, iar ambasadori din state UE şi-au adus omagiul faţă de acesta, relatează agenţia de presă AP, potrivit Mediafax.

Scandând "Rusia va fi liberă" şi "Nu ne este frică", peste 30.000 de persoane au participat la un miting în memoria lui Boris Nemţov, liderul opoziţiei ruse, care a fost asasinat pe 27 februarie 2015, fiind împuşcat mortal când traversa împreună cu un însoţitor un pod din apropierea Kremlinului.

Brutalitatea asasinării care a avut loc atât de aproape de centrul conducerii ruse a şocat şi a înfuriat susţinătorii opoziţiei. Marşul de sâmbătă este cea mai mare mişcare de acest tip la care au participat susţinătorii opoziţiei ruse, după ce o manifestaţie de aceeaşi amploare a avut loc la două zile de la asasinarea lui Nemţov.

Nemţov, care a fost adjunctul premierului în timpul mandatului de preşedinte al lui Boris Elţin, a fost o figură carismatică şi un oponent fervent al lui Vladimir Putin. "A fost un simbol al libertăţii şi al curajului. A fost un model pentru mine", a declarat Kamala Igamberdieva, în vârstă de 26 de ani, care a participat la mitingul în memoria lui Nemţov.

Autorităţile nu au acordat permisiunea organizatorilor de a organiza o procesiune pe podul unde Nemţov a fost împuşcat mortal, dar au aprobat o altă rută în centrul Moscovei. La câteva ore de la debutul marşului, mii de oameni vizitaseră placa memorială de pe pod ridicată pentru liderul rus.

Ambasadorul american John Tefft şi-a adus omagiul faţă de Nemţov, în faţa plăcii memoriale de pe pod, declarând speranţa ca "unele dintre visele lui Boris Nemţov se vor transforma în realitate în Rusia". Mai mulţi ambasadori din state ale Uniunii Europene şi-au adus omagiul, duminică, faţă de liderul rus în faţa plăcii memoriale.

Cinci suspecţi ceceni au fost arestaţi în cazul asasinării lui Nemţov. Cel care l-ar fi împuşcat pe liderul rus ar fi făcut parte din serviciile de securitate ale liderului cecen, Ramzan Kadîrov. Dar probele adunate de autorităţi nu au fost suficiente pentru a identifica cine anume a ordonat asasinarea liderului rus al opoziţiei.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design