18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său egiptean,...

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry, despre conflictele din Siria și Libia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a discutat, la Cairo, cu omologul său egiptean Sameh Shoukry despre conflictele din Siria și din țara vecină Libia, unde Egiptul a lansat lovituri aeriene după un atentat sângeros care a vizat creștini copți, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vineri, forțele aeriene egiptene au lansat lovituri împotriva taberelor de antrenament jihadiste din țara vecină Libia, la câteva ore după un atac împotriva creștinilor copți în centrul Egiptului. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). Raidurile au vizat Derna, în estul Libiei. Consiliul Shura al Mujahedinilor, grupare teroristă afiliată Al-Qaida, controlează în prezent Derna după alungarea rivalilor săi din SI.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe egiptean, Lavrov și Shoukry au discutat despre criza din Libia, țară aflată în haos de la căderea în 2011 a regimului Muammar Gaddafi și unde două guverne rivale își dispută în prezent puterea.

În legătură cu războiul din Siria, Sameh Shoukry a salutat "rolul Rusiei în succesul procesului de la Astana", exprimându-și speranța că acesta va deschide calea "unei încetări totale a focului", se precizează în comunicat.

La Astana, capitala Kazahstanului, Rusia și Iranul, aliați ai președintelui Bashar al-Assad, și Turcia, care susține rebelii, au adoptat la începutul lunii mai un plan rus pentru Siria care vizează crearea de zone de securitate pentru instituirea unui armistițiu de durată în multe regiuni ale țării.

Vizita celor doi miniștri ruși, programată de câteva săptămâni, face parte din consultările periodice între cele două state aliate. Alte discuții cu omologii lor egipteni sunt prevăzute în cursul zilei.

Lavrov s-a întâlnit de asemenea cu secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit. Cei doi au subliniat necesitatea "de a lucra în mod serios pentru găsirea unor soluții politice la crizele și conflictele armate din lumea arabă", potrivit unui comunicat al organizației panarabe cu sediul la Cairo.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă