Ministrul Peter Szijjarto: Ungaria nu va ceda din suveranitatea sa națională în favoarea Uniunii Europene

de Mihai Diac , 13 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 20:47, 13 septembrie 2017
Peter Szijjarto

Ungaria nu va ceda din suveranitatea sa națională în favoarea Uniunii Europene și va continua să lupte împotriva sistemului de cote de refugiați al UE, a declarat, miercuri, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, într-un interviu acordat Reuters, preluat de Agerpres.

Citește si: Un avion cu solicitanți de azil expulzați din Germania a aterizat în Afganistan

În momentul în care UE se află într-o dezbatere intensă privind o integrare mai profundă după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar în 2019, șeful diplomației ungare consideră că cedarea altor prerogative naționale nu este calea care ar trebui urmată.

Comentariile sale subliniază rezistența cu care susținătorii unei Uniuni Europene mai strânse și mai profunde — în special președintele francez Emmanuel Macron — se vor confrunta probabil din partea membrilor naționaliști ai blocului comunitar, notează Reuters.

'Cu siguranță nu sunt de acord cu această abordare (...), potrivit căreia, cu cât există mai puțină suveranitate la nivelul statelor membre, cu atât mai puternică va fi UE. Cred că este un drum fără ieșire', a spus Szijjarto.

Citește si: Peste 50 de migranți din Iran și Irak sunt cazați în Satul de Vacanţă din Mamaia

Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban, care prezidează în prezent Grupul de la Vișegrad (V4 — Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria), a fost unul dintre cei mai vocali critici ai politicii UE privind migrația și a ceea ce executivul ungar consideră a fi încercările Bruxellesului de a eroda suveranitatea statelor membre.

Cu toate acestea, Szijjarto a precizat că un domeniu în care Ungaria susține o abordare comună este apărarea, în condițiile în care existența unei armate europene ar consolida statele membre în beneficiul întregului bloc comunitar.

Însă politica fiscală, de exemplu, ar trebui să rămână în sarcina statelor membre, fiind o chestiune de competitivitate. Ungaria are una dintre cele mai mici cote de impozitare pe venituri personale — de 15% — și un impozit pentru companii de numai 9%.

Citește si: Merkel avertizează Ungaria că va fi sancționată dacă refuză cota de refugiați impusă de UE

Întrebat dacă Ungaria ar putea accepta un ministru de finanțe și un buget comun pentru UE, Szijjarto a răspuns: 'Înțeleg că, dacă acesta este un scenariu, poate fi în primul rând numai un scenariu pentru zona euro, iar cum noi nu suntem membri ai zonei euro, această chestiune va fi decisă fără a ni se cere opinia'.

Miercuri, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a prezentat în discursul său privind Starea Uniunii o viziune economică care include un ministru de finanțe pentru toată UE. Ungaria nu și-a fixat o dată pentru adoptarea monedei unice europene.

Totodată, Szijjarto a respins ideea că Ungaria sau Polonia, o altă țară cu un guvern eurosceptic, devin tot mai izolate în UE, sau că Slovacia și Cehia se îndepărtează de ele în cadrul Grupului de la Vișegrad.

Citește si: Doi imigranți clandestini au fost răniți de gloanțe la granița României. Este rănit și un polițist de frontieră

'Sunt multe tentative de a sparge unitatea V4, însă vor rămâne fără succes', a spus el, adăugând că statele din Grupul de la Vișegrad rămân ferme pe poziția de a respinge cotele de migranți după întâlnirea miniștrilor de externe de săptămâna trecută din Estonia.

'Toată lumea a dat asigurări că vom lupta și nu vom renunța la pozițiile noastre privind migrația ilegală și cotele de refugiați', a spus șeful diplomației ungare.

Loading...

Comentarii

 • Tasa

  14 septembrie 2017 9:42

  Pentru asta Ungaria merita Respect,a auzit si presedintele de doi lei klaus ce inseamna sa-ti respecti tara??????

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  14 septembrie 2017 9:18

  Cei care sunt romani cu adevarat semneaza cu numele lor real si recunosc ca pe vremea lui Dej si a lui Ceausescu ploconirea fata de MARILE PUTORI - pupincurismul - era INTERZIS la ROMANI..acesta este unul din motivele pentru care a fost EXECUTAT CEAUSESCU tocmai de proprii luii generali - criminali si tradatori de tara si neam! caroara le putem alatura si biserica ortodoxa romana!- celelalte motive sunt saracirea si transformarea Romaniei intr-o colonieVirgil CiucaBucuresti14 septembrie 2017

  raspunde comentariului
 • Ghuta romanu

  14 septembrie 2017 2:34

  Asta da politica externa, nu pupincurismul mioritic multisecular.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design