10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMilitarul care ar fi comis masacrul din Kandahar a fost transferat din...

Militarul care ar fi comis masacrul din Kandahar a fost transferat din Afganistan

Presupusul autor al uciderii a 16 civili afgani, duminică, în provincia Kandahar (sud) a fost transferat din Afganistan, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, care nu a precizat unde a fost dus acesta, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“A fost transferat din ţară într-un alt centru de detenţie”, a afirmat în faţa jurnaliştilor căpitanul de vas John Kirby, explicând că armata americană sau coaliţia internaţională nu dispun în Afganistan de infrastructuri penitenciare capabile să găzduiască presupusul autor al unor astfel de fapte.

Militarul american şi-a părăsit în miezul nopţii baza din districtul Panjwayi, după care a ucis, în două sate învecinate, 16 persoane, dintre care numeroşi copii şi femei, potrivit primelor elemente ale anchetei.

El s-a întors apoi la bază, unde s-a predat. Anchetatorii armatei americane dispun de imagini video ale camerelor de supraveghere care îl arată pe subofiţer, un sergent în vârstă de 38 de ani, în timp ce se predă, a declarat pentru AFP o sursă americană în Afganistan.

Motivele sau starea psihică a militarului nu au fost precizate la trei zile după comiterea faptelor.

Militarul nu a fost încă inculpat. Potrivit secretarului american al Apărării, Leon Panetta, dacă va fi declarat vinovat de justiţia militară americană, el riscă pedeapsa cu moartea.

Întrebat dacă transferul lui din Afganistan înseamnă că nu va fi judecat în ţară, contrar cererii Camerei inferioare a Parlamentului afgan de a fi judecat public “în faţa poporului afgan”, căpitanul Kirby a declarat că este “prea devreme” pentru a trage concluzii.

Dar un alt purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little, a amintit, la rândul său, luni, că un acord între administraţia americană şi guvernul afgan prevede ca delictele sau crimele comise de militarii americani să fie de resortul justiţiei militare americane şi nu afgane.

Cele mai citite
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă