6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMichael Flynn neagă că ar fi vrut să-l răpească și să-l predea...

Michael Flynn neagă că ar fi vrut să-l răpească și să-l predea turcilor pe Fetullah Gulen

Avocatul lui Michael Flynn, fost consilier al preşedintelui Donald Trump, a negat informaţiile potrivit cărora clientul său ar fi fost implicat într-un plan de răpire a principalului oponent al președintelui turc, Tayyip Erdogan, pentru suma de 15 milioane de dolari, după cum a scris Wall Street Journal.

Robert Kelner a catalogat acuzațiile din presă ce se aduc clientului său ca fiind revoltătoare. „Din respect pentru evoluţia diverselor anchete privind campania din 2016, am evitat în mod intenţionat să răspundem la fiecare zvon sau acuzaţie apărută în presă”, se arată într-un mesaj al lui Robert Kelner. „Însă cercul mediatic a adus acuzații despre generalul Flynn, de la răpiri, la mită, care sunt revoltătoare și aduc grave prejudicii, de aceea facem excepție de la regulă și răspundem: aceste acuzații sunt false!”

Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, este anchetat de către procurorul special Robert Mueller, asupra oamenilor de campanie al lui Donald Trump și oficiali ruși în alegerile prezidenţiale din 2016. În această anchetă, au ieșit la iveală informaţii despre o întâlnire ce a avut loc la New York în decembrie 2016 între Flynn şi mai mulţi oficiali turci. Flynn ar fi discutat cu oficialii turci despre predarea lui Fethullah Gulen şi transportarea lui cu un avion privat la o închisoare din Turcia în schimbul sumei de 15 milioane de dolari. Wall Street Journal relatează că Mueller ar avea suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe Flynn.

Clericul musulman Fethullah Gulen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), este acuzat de autorităţile de la Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016, iar, în prezent, Gulen are drept de şedere permanentă în SUA, locuind în statul american Pennsylvania. De un an de zile, Ankara a cerut în mod repetat extrădarea lui Gulen.

La începutul mandatului Administrației Trump, a existat o formulare de genul că „nu este exclus ca Fethullah Gülen să fie extrădat, dacă autoritățile turcești aduc dovezi concrete în sprijinul afirmațiilor că se află în spatele tentativei de lovitură de stat”.

FBI a primit și o cerere din partea Casei Albe, prin Departamentul de Stat, să analizeze posibilitatea unei extrădări, însă Turcia nu a prezentat nicio dovadă. Fostul director CIA, Jim Woolsey, cooptat și el în echipa lui Trump în campanie, a declarat pentru The Wall Street Journal și MSNBC că Mike Flynn și oficiali turci au discutat „un potențial plan de a-l scoate forțat pe Gülen din SUA, în septembrie 2016”. Woolsey ar fi făcut aceste declarații și la audierea de către echipa procurorului special Robert Mueller.

Anul trecut, Michael Flynn a încasat o primă tranșă, de 530.000 de dolari, pentru ceea ce Departamentul Justiției a numit „muncă în folosul Guvernului Turciei”, fără să se înregistreze ca „agent de lobby străin” la acea vreme. Abia anul acesta s-a înregistrat. Avocatul lui Mike Flyyn susține că nu trebuia să se înregistreze, pentru că clientul acestuia era un om de afaceri turc, nu un oficial guvernamental. Omul de afaceri turc angajase firma lui Flynn „pentru a strânge informații despre Gülen, necesare pentru un film documentar”. Contractul s-a încheiat a doua zi după ce Donald Trump a câștigat alegerile. Fostul director CIA a susținut că Mike Flynn s-a întâlnit cel puțin o dată și cu oficiali turci și că tema discuției a fost răpirea lui Gülen și scoaterea lui din țară, de unde urma să fie preluat de agenți turci.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă