12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Merkel şi Schulz, la singura dezbatere electorală, înainte de alegerile...

FOTO VIDEO Merkel şi Schulz, la singura dezbatere electorală, înainte de alegerile generale din Germania: Turcia nu va adera la UE

UPDATE 23.40: Social-democratul Martin Schulz, contracandidatul cancelarului german Angela Merkel, susține că Donald Trump nu este persoana potrivită pentru a pune capăt conflictului cu Coreea de Nord pe tema programului său nuclear, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

„Problema este impredictibilitatea lui Trump", a spus Schulz, adăugând că Europa și Germania au nevoie de persoane predictibile la Casa Albă.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să facă tot ce-i stă în putință pentru a-l convinge pe președintele Trump că este nevoie de „o soluție pașnică" pentru criza nord-coreeană, transmite EFE.

„Pentru noi nu există decât soluția pașnică", a spus Merkel, care a amintit că a vorbit duminică la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron, pentru a apăra necesitatea unui rol european mai important în această criză și a dezvăluit că intenționează să discute situația și cu liderii din Rusia, China, Japonia, Coreea de Sud, dar și cu Trump.

Cancelarul german a recunoscut că „are dezacorduri foarte mari" cu președintele american și a dat ca exemple viziunile total opuse ale celor doi în ceea ce privește schimbarea climatică sau în fața „oribilelor incidente rasiste" de la Charlottesville.

23.05: Merkel: Turcia nu va deveni niciodată membră a Uniunii Europene

 Cancelarul german Angela Merkel a declarat, duminică seară, în cadrul dezbaterii cu Martin Sculz, înaintea alegerilor din 24 septembrie, că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene, potrivit agențiilor DPA, AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Este clar că Turcia nu trebuie să devină stat membru al Uniunii Europene", a spusn Angela Merkel, adăugând că întrebarea este cine „va închide ușa" primul, Turcia sau UE.

Totodată, cancelarul a afirmat că dorește să discute cu „colegii" din Uniunea Europeană, „pentru a vedea dacă putem ajunge la o poziție comună pe acest subiect și dacă putem pune capăt negocierilor de aderare".

La rândul său, Schulz a declarat că, dacă va deveni cancelar, la sfârșitul lunii septembrie va anula negocierile de aderare la UE ale Turciei. „Când devin cancelar, voi anula negocierile de aderare la UE cu Turcia", a spus el, citat de dpa.

„Niciun cetățean german nu mai poate călători în siguranță în Turcia. Indiferent cine va fi viitorul cancelar, pentru a proteja Republica Federală Germania, acesta are sarcina să spună Turciei: toate liniile roșii au fost acum trecute și prin urmare această țară nu mai poate deveni membră a UE", a insistat Schulz.

 


Germanii se pregătesc duminică pentru singura dezbatere electorală televizată dinainte de alegerile generale, care îi va aduce faţă în faţă pe cancelarul Angela Merkel şi pe liderul social-democraţilor Martin Schulz. Cei doi vor avea de răspuns la teme precum criza refugiaților sau relația cu Donald Trump.

Între 15 şi 20 de milioane de persoane sunt aşteptate să urmărească dezbaterea de 90 de minute, în care cei doi politicieni de carieră vor fi vânaţi cu întrebări de patru moderatori cunoscuţi. De asemenea, printre subiectele ce vor fi abordate se numără urmările scandalului Volkswagen, posibile versiuni de coaliţii post-electorale, criza refugiaţilor, ameninţarea teroristă, precum şi siguranţa publică din Germania transmite News.ro, care citează DPA.

Pe frontul internaţional, cei doi candidaţi pentru poziţia de cancelar vor trebui să răspundă la subiecte precum Rusia şi Ucraina, planurile de reformare a Uniunii Europene, precum şi posibile abordări în relaţie cu Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

Schulz (61 de ani) are doar de câştigat de pe urma acestei dezbateri electorale, după ce un ultim sondaj de opinie a demonstrat că 28% dintre alegători l-ar susţine pe fostul preşedinte al Parlamentului European într-un vot direct pentru poziţia de cancelar al Germaniei. Însă, 57% dintre alegători sprijină candidatura Angelei Merkel.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă