10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMeleșcanu despre vizita președintelui Iohannis în SUA: Realmente o acțiune importantă

Meleșcanu despre vizita președintelui Iohannis în SUA: Realmente o acțiune importantă

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, sâmbătă, că vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA a fost "realmente o acțiune foarte importantă" pentru România.

Meleșcanu a menționat că a văzut o apreciere deosebit de bună a președintelui Donald Trump referitor la eforturile României de creștere la 2% din PIB a cheltuielilor pentru apărare și participarea Armatei române la operațiunile din străinătate.

"Din punctul meu de vedere, vizita este realmente o acțiune foarte importantă din punctul de vedere al României, realizarea unei vizite la nivel înalt între cei doi președinți. Iar, din ce am văzut la televizor, o să vedem ce primim prin analizele colegilor din America, dar, din ce am văzut la televizor, am văzut o apreciere extrem de bună, aș spune, chiar deosebit de bună în legătură cu eforturile României pe cele două teme care au fost menționate de președintele Trump: creșterea bugetului de către actualul Guvern la 2% din PIB și participarea forțelor Armatei române la operațiunile din străinătate", a afirmat Meleșcanu, care a participat la o conferință internațională organizată de Institutul Aspen din România.

El a adăugat că aceste teme reprezintă argumentul cel mai important în relația România și Statele Unite.

"Aceștia sunt cei doi piloni pe care președintele Trump i-a subliniat și care constituie, din punctul meu de vedere, argumentul cel mai important pentru această relație între România și Statele Unite", a subliniat Teodor Meleșcanu. 

"Din punctul meu de vedere, este foarte important ceea ce facem și poate e mai puțin important ceea ce spunem. Trebuie să facem mai mult și să vorbim mai puțin", a adăugat ministrul de Externe.

Întrebat dacă ar putea exista și o vizită la nivel guvernamental cu partea americană, Meleșcanu a spus: "Nu am pus în lucru o asemenea vizită, dar în mod firesc ne vom preocupa și de întâlniri la nivelul Executivului, pentru că, de fapt, Executivul este cel care poate să-și asume obligații și să le ducă la îndeplinire".

El a completat că, în mod sigur, dimensiunea Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite pe problemele economice va fi una dintre priorități, în condițiile în care și țara noastră va putea să vină în întâmpinarea unor propuneri de afaceri și va accelera investițiile în materie de infrastructură.

Legat de ridicarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA, Teodor Meleșcanu a spus că nu a văzut decât declarațiile de la televizor.

"Nu cunosc, am văzut doar declarațiile de la televizor. Ceea ce pot să vă spun este că au fost discuții destul de serioase al Bruxelles în legătură cu problema reciprocității în materie de vize între țările membre UE și Statele Unite, inclusiv câteva referiri destul de directe dacă Statele Unite nu oferă același statut de liberă circulație cetățenilor din România, Bulgaria, alte țări care nu beneficiază de viză, UE ar putea lua în considerare chiar și o reintroducere a vizelor pentru cetățenii americani", a spus Meleșcanu citat de Agerpres.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă