23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMark Gray: Nu există un termen-limită pentru MCV. Comisia nu va anunţa...

Mark Gray: Nu există un termen-limită pentru MCV. Comisia nu va anunţa un calendar pentru încheierea procedurii

Tratatul de aderare nu stabileşte un termen-limită pentru derularea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) la momentul aderării României la Uniunea Europeană. Procedura de monitorizare urmează să se încheie atunci când România va îndeplini cele patru obiective de referinţă stabilite la aderare, a declarat marţi pentru Agerpres Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), citat de Agerpres.

“Cred că există un anumit grad de confuzie privind calendarul pentru MCV. Când România a aderat la UE nu s-a stabilit un termen-limită pentru MCV. A existat un termen-limită de trei ani pentru activarea clauzelor de salvgardare, dacă anumite măsuri nu erau luate de autorităţile române. Dar pentru MCV nu există un termen-limită şi, aşa cum CE a transmis mereu cu claritate, acesta se va încheia atunci când România va îndeplini cele patru obiective de referinţă stabilite la momentul aderării”, a precizat Mark Gray.

Eurodeputata PNL Ramona Mănescu a solicitat luni seară, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (PE), încheierea procedurii de monitorizare a României prin MCV, “având în vedere reglementarea ambiguă a MCV, influenţa majoră a factorului politic, dar şi faptul că durata stabilită iniţial, de trei ani din momentul aderării, a expirat”.

La rândul său, eurodeputatul PNL Cristian Buşoi a cerut executivului european “să ofere un calendar de închidere a MCV pentru România”, apreciind că ultimul raport “cuprinde unele evaluări subiective şi neconforme cu realitatea”.

Nu în ultimul rând, eurodeputata PSD Corina Creţu a spus luni seară în plenul PE că mecanismul este “profund nedrept la adresa României şi Bulgariei, iar acest dezavantaj trebuie să înceteze, fie prin instituirea unui instrument valabil pentru toate ţările membre, fie prin desfiinţarea MCV”.

În ceea ce priveşte anunţarea unui calendar pentru încheierea MCV, Mark Gray a precizat că “CE nu va anunţa un calendar, pentru că nu ţine de noi”.

“Îndeplinirea recomandărilor ţine cu totul de autorităţile române. Aşa că CE în niciun moment nu va fixa un termen-limită pentru îndeplinirea recomandărilor stabilite în obiectivele de referinţă asupra cărora am căzut de acord la momentul aderării”, a spus purtătorul de cuvânt.

“Am văzut mulţi oameni spunând că, dacă există unul, două sau mai multe rapoarte bune, asta ar însemna încheierea MCV. CE nu va spune asta, CE va face o evaluare şi toţi ştim că trebuie făcut mai mult, CE a stabilit în termeni clari ce trebuie făcut, şi acum ţine de autorităţile române să respecte aceste angajamente luate”, a adăugat el.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă